Un meci de fotbal care a pus pe jar Marile Puteri. Jucătorii au fost păziţi de armată

23 Iun 2015
Un meci de fotbal care a pus pe jar Marile Puteri. Jucătorii au fost păziţi de armată
În 1954 a avut loc Campionatul mondial de Fotbal din Elevetia.Echipa RFG revenea în marile competiţii la 9 ani după prăbuşirea regimului nazist. A fost un campionat ciudat în care Ungaria, cea a mai bună echipă a vremii( i se spunea echipa maghiarilor fenomenali) a pierdut finală în fata Germaniei de Vest. Interesant că în meciul lor din grupe, maghiarii câştigaseră cu 8-3. Sunt bătuţi în finală de nemţi după un meci în care în minutul 8 ungurii aveau 2-0 iar în minutul 18 nemţii deja egalaseră. În minutul 84 Rahn face 3-2 şi Germania anunţa drumul glorios pe care îl va avea în fotbalul mondial. În echipa Ungariei juca unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, Ferenc Puskas(foto).

Tensiuni politice.

N-a fost doar o victorie surprinzătoare dar a şi generat multe tensiuni politice. Ţările socialiste au privit cu neplăcere victoria nemţilor pentru că o victorie a Ungariei ar fi servit propagandei care, în acei ani, spunea că sportul socialist este net superior celui capiatalist. Nici Anglia sau Franţa nu au fost prea încântate deoarece se temeau de reînvierea naţionalismului german(în ambele Germanii, Federală şi Democrată, suporterii ieşiseră să sărbătorească în stradă).Mai mult, preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal şi-a găsit să sărbătorească câştigarea titlului într-o berărie din Munchen, ceea ce a alimentat articole furioase în toată presa lumii.

Atât americanii cât şi ruşii şi-au trimis echipe de specialişti care evalueze(în Vest respectiv în Est) dacă nu cumva această victorie nu are darul să reînvie sentimentele revanşarde ale populaţiei. Dacă conducătorii Germaniei voiau să minimalizeze victoria spunând că fost doar un meci, opinia publică a perceput victoria ca pe o revanşa faţă de restul Europei.Şi la doar câţiva ani de la sfârşitul războiului, astfel de lucruri îngrijorau pe toată lumea.Mai mult, s-a descoperit că antrenorul naţionalei, Sepp Herberger, fusese membru al Partidului Nazist încă din 1933. Multe tensiuni şi îngrijorări a stârnit această victorie în cancelariile lumii. Mai târziu s-a observat că nu afost vorba altceva decât de entuziasmul magic provocat de o victorie sportivă.

Trei zile de tulburări în capitala ungară.

La Budapesta nemulţumirea populară a fost atât de mare- avem cea mai bună echipă din lume,spuneau maghiarii- că manifestanţii au scandat “Moarte lui Sebeş”- Gustav Sebeş era antrenorul naţionalei maghiare. Mai mult au încercat să devalizeze locuinţa antrenorului dar au fost opriţi de poliţie. Trei zile au durat tulburările în Budapesta.

S-a răspândit zvonul că jucătorii maghiari au fost mituiţi că câte un Mercedes. Revoltător dacă ne gândim că ungurii puteau să-şi cumpere, acasă, câte o Pobeda rusesca. Un lucru e clar: nimeni nu s-a gândit că un meci de fotbal va pune pe jar marile cancelarii ale lumii. Jucătorii s-au întors în secret în ţară şi un timp au avut paza armată pentru a-i feri de furia suporterilor.

Ce-a fost după.

Doi ani mai târziu, izbucnea la Budapesta revoluţia ungară iar Ferenc Puskas fugea din ţară. După un an îl găsim la Real Madrid, a câştigat trei titluri de campion al Europei cu echipa din Madrid, a jucat chiar şi în naţională Spaniei şi a devenit unul din marii jucători ai lumii. S-a mai reîntors în Ungaria de-abia în 1993. Alt mare atacant, Sandor Kocsis, golgheterul competiţiei, cu 11 goluri, a fugit şi el după revoluţia ungară şi a jucat la Barcelona.

Fotbalul maghiar s-a prăbuşit şi-a mai avut o zvâcnire doar în 1967 când Florian Albert a primit Balonul de Aur. Astăzi, naţională maghiara nu prea mai contează şi se zbate în mediocritate.

Şi Germania? Este una dintre cele mai titrate naţionale din istorie şi confirmă, mereu, ceea ce spunea Gary Lineker, fostul fotbalist al Barcelonei şi al naţionalei engleze: “Într-un meci de fotbal două echipe aleargă după o minge iar la final câştiga Germania.”Exact cum s-am întâmplat la Berna.
 

Alte stiri din Sport

Ultima oră