Ucraineana Olga Kharlan a fost descalificată din cauza refuzului de a da mâna cu adversara ei din Rusia după meciul de la campionatele mondiale de scrimă

27 Iul 2023
Ucraineana Olga Kharlan a fost descalificată din cauza refuzului de a da mâna cu adversara ei din Rusia după meciul de la campionatele mondiale de scrimă

Sportiva ucraineană Olga Kharlan a fost descalificată joi de la Campionatul Mondial de scrimă de la Milano pentru că a refuzat să dea mâna cu adversara ei din Rusia, Anna Smirnova (care participa sub steag „neutru”), după ce o învinsese, scrie Le Monde.

Sportiva ucraineană care a câștigat meciul înainte de a fi descalificată a devenit joi prima reprezentantă a țării sale care se confruntă cu o rusoaica de la invadarea Ucrainei, după o schimbare în politica guvernului său. 

Kiev a fost de acord ca atleții săi să concureze împotriva sportivilor ruși și belarusi aflați sub un steag neutru.

„Cei doi sportivi (...) trebuie să dea mâna adversarului de îndată ce este dată decizia”, precizează regulamentul Federației Internaționale de Scrimă (FIE), condusă până la izbucnirea conflictului din februarie 2022 de oligarhul rus Alisher Usmanov.

Pentru intrarea ei în turneu, de patru ori campioană mondială ucraineană a învins-o scurt pe Anna Smirnova (15-7), care participa la competiție individual și sub un steag neutru, în conformitate cu recomandările Comitetului Internațional Olimpic. Jocuri (CIO).

Pe pistă, Olga Kharlan s-a mulțumit cu un salut ceremonial adresat arbitrului, evitând să-i facă unul adversarei. Și mai degrabă decât să-i strângă mâna, ea și-a prezentat sabia astfel încât lamele să se ciocnească, un gest care era obișnuit în încăperile armelor în apogeul pandemiei de Covid-19.

În fața acestui refuz a unei strângeri de mână, Anna Smirnova a protestat fără succes și a refuzat să părăsească pista pentru aproape o oră după încheierea meciului. Arbitrul i-a acordat deja victoria Olgăi Kharlan.

Olga Kharlan, multiplă medaliată mondială și olimpică, fusese autorizată de guvernul ei să se prezinte la Mondialele Italiei în zilele premergătoare competiției, în timp ce până atunci un decret guvernamental interzicea sportivilor ucraineni să participe la competițiile unde existau. un contingent rus sub steag neutru.

Alte stiri din Sport

Ultima oră