Turul Frantei 2015: Quintana s-a trezit prea tarziu. Froome a castigat pentru a doua oara Marea Bucla

25 Iul 2015
Turul Frantei 2015: Quintana s-a trezit prea tarziu. Froome a castigat pentru a doua oara Marea Bucla
Marea Bucla si-a ales castigatorul din acest an. Chris Froome a reusit sa castige pentru a doua oara in cariera Turul Frantei. Dupa succesul din 2013, acum rutierul de la Sky a triumfat din nou. In 2010, atunci cand Bradley Wiggind anunta ca vrea tricoul galben, toata lumea a ras in hohote. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat. In ultimii patru ani, britanicii au castigat de trei ori Turul Frantei.

Succesul din acest an al lui Froome s-a conturat inca din primele zile, atunci cand rutierul de la Sky a pedalat excelent atat in etapele de plat, cat si in cele “valurite”. Britanicul este un om complet si victoria din acest an i se cuvine. In ultimele doua zile a dat semne de slabicune, parca a fost din nou un om, nu un robot, dar avansul de 3 minute si 10 secunde cu care a intrat in Alpi i-a permis ca ieri si azi sa piarda putin timp, dar nu suficient de mult incat sa ramana fara tricoul galben.

Nairo Quintana s-a trezit prea tarziu. A fost mult prea defensiv in primele doua saptamani si a fortat doar in acest week-end. I-a fost imposibil sa-l bata pe Froome, chiar daca a recuperat si ieri si azi. E greu totusi sa cuceresti tricoul galben daca in prima sa bucata ai stat cuminte si ti-ai propus sa faci spectacol numai in etapele scurte.

Froome este cel mai bun rutier din lume, indiferent de speculatiile care se fac pe seama sa. Normal ar fi ca acum sa fie privit cu suspiciune si Quintana din moment ce a reusit in doua zile sa obtina timpi mai buni decat detinatorul tricoului galben. Ciclismul nu mai are credibilitate, insa publicul trebuie sa se bucure de spectacol si sa lase UCI si comisiile antidoping sa se ocupe de treburile murdare.

Turul Frantei nu este o competitie oarecare, ci evenimentul sportiv cu cea mai mare audienta din lume. Jocurile Olimpice sau Cupa Mondiala de fotbal stau in urma sa. Dincolo de latura sportiva, Marea Bucla reprezinta o afacere nu doar pentru organizatori, ci si pentru Franta, care isi face astfel o promovare excelenta a zonelor turistice, dar si pentru tarile din care provin rutierii. Cel mai bun exemplu in acest sens este chiar Marea Britanie. Sportul cu pedale a explodat in Regatul Unit in ultimii ani, de cand Londra a gazduit startul din 2007. Au venit apoi succesele lui Wiggins, in 2012, si Froome, in 2013, a urmat apoi startul de anul trecut, de la Leeds. Victoria din acest an a lui Froome nu reprezinta o surpriza. Rutierul de la Sky – tot o echipa britanica – demonstreaza suprematia sa in cel mai greu si spectaculos sport din cate pot exista.

Etapa a 20-a s-a incheiat la Alpe d’Huez si a fost castigata de catre francezul Thibaut Pinot. “Sa castigi aici e un vis devenit realitate pentru orice francez. Era etapa pe care imi doream sa o castig. Este a doua mea victorie in Turul Frantei si ma simt excelent”, a declarat la finalul zilei rutierul de la FDJ. Al doilea a trecut linia de sosire Quintana, in vreme ce canadianul Ryder Hesjedal a completat podiumul zilei. Maine este programata ultima etapa. Sosirea va fi la Paris, pe celebrul boulevard Champs Elysees.

 Clasament etapa a 20-a 
1Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr3:17:21 
2Nairo Quintana (Col) Movistar Team0:00:18 
3Ryder Hesjedal (Can) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team0:00:41 
4Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team0:01:38 
5Christopher Froome (GBr) Team Sky  
6Pierre Rolland (Fra) Team Europcar0:01:41 
7Richie Porte (Aus) Team Sky0:02:11 
8Winner Anacona (Col) Movistar Team0:02:32 
9Wouter Poels (Ned) Team Sky0:02:50 
10Ruben Plaza Molina (Spa) Lampre-Merida 

Clasament general
1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 81:58:33
2 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:01:12
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:05:25
4 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:08:36
5 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:09:48
6 Robert Gesink (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:10:47
7 Bauke Mollema (Ned) Trek Factory Racing 0:15:14
8 Mathias Frank (Swi) IAM Cycling 0:15:39
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:16:00
10 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 0:17:30

Alte stiri din Sport

Ultima oră