Turul Franței 2015. O secunda i-a adus tricoul galben lui Froome

06 Iul 2015
Turul Franței 2015. O secunda i-a adus tricoul galben lui Froome
Dupa ce ieri vantul care a batut din directia Marii Nordului a facut ca intre marii favoriti sa existe deja diferente importante in clasamentul general, etapa de astazi, a treia din Turul Frantei, de la Anvers pana la Huy, s-a incheiat pe o catarare spectaculoasa, lunga de 1,3 kilometri, cu un grad maxim de inclinare de 19%, unde pana si mari rutieri simt dureri in picioare si in plamani. A fost locul perfect pentru un finish cu multe palpitatii, unul in care marii favoriti si-au dovedit forma fizica.

Turul Frantei este unul nebun in acest an. Rutierii pedaleaza cu teama, iar de pe margine trebuie sa te astepti oricand sa se intample ceva chiar si in etapele de plat. Cu aproximativ 50 kilometri inaintea de linia de sosire a avut loc o cazatura in lant in urma careia Tom Domoulin (Giant-Alpecin), William Bonnet (FDJ) and Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) s-au accidentat deosebit de grav si au fost nevoiti sa abandoneze Turul Frantei. Rutierii s-au adunat cu greu de pe asfalt, iar organizatorii au luat decizia de a opri pentru 15 minute cursa. La reluare, toata lumea a pedalat mai atent pana in ultimii 20 de kilometri, cand nervozitatea a inceput sa creasca. S-a ajuns in cele din urma pe catararea de pe Mur du Huy, unde invingator a iesit Joaquim Rodriguez, de la Katusha, urmat imediat de Crish Froome. Britanicul a imbracat astfel tricoul galben, destinat liderului clasamentului general, fiind urmat la numai o secunda de Tony Martin.

Dintre oamenii cu pretentii la victoria finala, doar Alberto Contador este acum in Top 10. Spaniolul are o intarziere de 36 de secunde si s-a aratat prea obosit astazi, lucru absolut normal din moment ce este singurul om dintre cei aspira la tricoul galben care a participat anul acesta in Turul Italiei, unde a primit tricoul roz. Vincenzo Nibali, castigatorul de anul trecut al Marii Bucle, este la un minut si 38 de secunde in spatele lui Froome, in vreme ce Nairo Quintana are o intarziere de un minut si 56 de secunde fata de purtatorul tricoului galben.

Atacul lui Joaquim Rodriguez de pe ultima catarare a traseului a fost unul spectaculos. Spaniolului I s-a potrivit perfect etapa a 3-a si a profitat de acest lucru. Replica lui Froome nu a fost una surprinzatoare, insa britanicul lasa deja impresia ca nu va avea probleme prea mari la editia din acest an. Rutierul de la Sky este intr-o forma foarte buna si este considerat favorit la tricoul galben. Spre deosebire de ultimii ani, organizatorii Marii Bucle au introdus anul acesta si bonificatii pentru rutieri in functie de pozitia pe care o obtin in fiecare etapa. 

"A fost un final foarte dur. Pana la cazatura, a fost o cursa linistita, normala, tinuta sub control. Nu stiu ce s-a intamplat acolo, cat de grav a fost totul. Mur de Huy a fost abordat cu o viteza foarte mare si stiam ca singura mea sansa este sa atac. A fost cel mai lung Mur de Huy din cariera mea. Parea ca nu se mai sfarseste. Vom vedea ce se va intampla zilele urmatoare. Deocamdata vreau sa ma bucur de aceasta victorie. Nu mi-am pierdut niciodata increderea", a declarat castigatorul etapei a 3-a din Turul Frantei. 

Maine este programata etapa a 4-a, de la Seraing pana la Cambrai, pe o distanta de 223,5 kilometri. Vor fi sapte sectoare cu “pavate”, motiv pentru care aspirantii la tricoul galben vor trebui sa dea dovada de multa prudenta. Se va pleca de la Seraing, un bastion al industriei siderurgice, situat in apropiere de Liege. In 2012, Marea Bucla a avut sosirea in aceasta localitate, invingator fiind Peter Sagan. Sosirea este la Cambrai, un oras cunoscut in toata lumea datorita dulciurilor pe baza de menta, dar si datorita lui Rene Goscinny si Albert Uderzo, creatorii benzilor desenate cu Asterix si Obelix.  

Clasament etapa a 3-a1. Joaquim Rodriguez (ESP) – Katusha – 3.26.54
2. Chris Froome (GBR) – Team Sky – ST
3. Alexis Vuillermoz (FRA) – Ag2r-La Mondiale +4″
4. Dan Martin (IRL) – Cannondale-Garmin +5″
5. Tony Gallopin (FRA) – Lotto-Soudal +8″
6. Tejay van Garderen (USA) – BMC Racing +11″
7. Vincenzo Nibali (ITA) – Astana – ST
8. Simon Yates (GBR) – Orica-GreenEDGE
9. Nairo Quintana (COL) – Movistar
10. Bauke Mollema (NED) – Trek Factory Racing

Clasament general1. Chris Froome (GBR) – Team Sky – 7.11.37
2. Tony Martin (GER) – Etixx-QuickStep +1″
3. Tejay van Garderen (USA) – BMC Racing +13″
4. Tony Gallopin (FRA) – Lotto-Soudal +26″
5. Greg van Avermaet (BEL) – BMC Racing +28″
6. Peter Sagan (SVK) – Tinkoff-Saxo +31″
7. Rigoberto Uran (COL) – Etixx-QuickStep +34″
8. Alberto Contador (ESP) – Tinkoff-Saxo +36″
9. Geraint Thomas (GBR) – Team Sky +1.03
10. Zdenek Stybar (CZE) – Etixx-QuickStep +1.04



Alte stiri din Sport

Ultima oră