Omul lui Blatter ar fi transferat 10 milioane de dolari într-un cont gestionat de vicepreședintele FIFA. Federația dezminte

02 Iun 2015
Omul lui Blatter ar fi transferat 10 milioane de dolari într-un cont gestionat de vicepreședintele FIFA. Federația  dezminte
Secretarul general al FIFA și mâna dreaptă a lui Sepp Blatter, Jerome Valcke, a transferat 10 milioane de dolari în conturile gestionate de fostul vicepreședinte al organizației, Jack Warner, susține cotidianul american New York Times. Potrivit NYT, care citează mai mulți reprezentanți federali americani care au dorit să-și păstreze anonimatul, transferul, care datează din 2008, a fost emis din contul FIFA și ar fi un element central al scandalului de corupție care afectează fotbalul mondial și pe liderii lui.

Milioanele de dolari transferați ar fi, potrivit New York Times, un element crucial, care a dus săptămâna trecută la arestarea și inculparea a 14 membri și parteneri ai FIFA. Ancheta se apropie, astfel, de însuși șeful FIFA, reales acum pentru al cincilea mandat, Sepp Blatter”.

Potrivit justiției americane, Jack Warner, fost președinte al CONCACAF (Confederația Americii de Nord, Centrală și a Caraibelor) a solicitat, între altele, și a obținut mită în cadrul proceselor de atribuire a Cupelor Mondiale din 1998 și 2010”. Reprezentanții citați luni de cotidianul new-york-ez nu spun la ce serveau acești bani, nici dacă erau direct legați de suspiciunile de corupție pentru a ”stimula” atribuirea Cupei Mondiale, completează 7sur7.be.

Potrivit lui Danny Jordan, responsabil cu Cupa Mondială din Africa de Sud, citat în articol, ”banii nu erau de fapt o mită, ci o plată legată, în cadrul dezvoltării din Caraibe”. Jack Warner a fost trimis în arest preventiv timp de 24 de ore după ce s-a prezentat de bunăvoie la biroul antifraudă al poliției locale din Trinidad Tobago. El a fost eliberat după plata unei cauțiuni de circa 400.000 de dolari.

Marți, FIFA a recunoscut că a efectuat un virament de 10 milioane dolari, ”în cadrul dezvoltării fotbalului din Caraibe”, însă a asigurat că ”nici Jerome Valcke și niciun alt înalt responsabil al FIFA nu au fost implicați”.

”În 2007, în cadrul Cupei Mondiale 2010 din Africa de Sud, Guvernul sud-african a aprobat un proiect de 10 milioane USD pentru a ajuta diaspora africană din Caraibe”, a indicat FIFA într-un comunicat, precizând că această sumă provenea de la Comitetul de organizare a Mondialului sud-african.

”Plata celor 10 milioane de dolari a fost autorizată de președintele Comisiei de finanțe și executată în conformitate cu regulamentele FIFA”, a adăugat Federația internațională.

”Nici secretarul general, Jerome Valcke, și niciun alt înalt responsabil al FIFA nu au fost implicați prin inițierea, aprobarea sau punerea în practică a acestui proiect”, adaugă instanța mondială a fotbalului.

În această fază Jerome Valcke nu a fost pus în mod direct în cauză de justiția americană și nici nu a fost citat în actul de acuzare. Însă, conform ziarului american, oficialul francez ar fi ”înaltul responsabil” neidentificat aflat la originea transferului de fonduri către Warner.


 

Alte stiri din Sport

Ultima oră