Te pregăteşti pentru Prima Evadare? Uite ce ai de făcut

05 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Te pregăteşti pentru Prima Evadare? Uite ce ai de făcut

Prezenţa la Prima Evadare nu este obligatorie, însă oricine se înscrie în concurs îşi doreşte o participare cât mai bună. Pentru asta, fiecare ciclist trebuie să urmeze câţiva paşi, astfel încât la 8 mai să fie în cea mai bună formă. În primul rând, nu trebuie să participaţi la un concurs pe două roţi dacă aveţi bicicletă doar de câteva luni. Întrecerea din nordul Capitalei nu e tocmai uşoară, iar în cazul unui rezultat sub aşteptări s-ar putea nu doar să va pierdeţi motivaţia, dar aveţi toate şansele să rămâneţi şi fără plăcerea de a pedala.

Pentru a reuşi ai nevoie de mult antrenament, iar în ciclism cel mai mult contează să ai mulţi kilometri pedalaţi. Nu trebuie să te opreşti nici dacă vremea este rea. S-ar putea ca la 8 Mai, atunci când va avea loc Prima Evadare, să fie la fel de urat. În cadrul şedinţelor de pregătire este importantă şi tehnica, iar aceasta poate fi îmbunătăţită dacă aveţi un prieten alături de care pedalaţi. Împreună puteţi discuta despre cum trebuie să abordaţi fiecare viraj, despre momentele în care este bine să frânezi sau cum să beneficiezi de cea mai bună poziţie atunci când eşti într-un pluton. Da, contează foarte mult să profiţi de faptul că nu eşti singur pe traseu. Asta te poate ajuta să scoţi un timp mai bun, să nu stai în bătaia vântului şi să-ţi canalizezi toată atenţia asupra terenului pe care trebuie să pedalezi, fără a trebui să te adăposti de vânt.

Până la Prima Evadare nu mai este mult timp, aşa că nu are rost să speri la faptul că masa musculară pe care o ai în acest moment se va dezvolta spectaculos până la 8 Mai şi atunci veţi rupe norii. Este imposibil aşa ceva. Este mult mai bine să îţi calculezi un program de pregătire, să vorbiţi poate chiar cu un specialist, astfel încât la data concursului să puteţi atinge un vârf de formă fizică ce v-ar putea permite să obţineţi un rezultat cu care să va mândriţi nu doar în faţa cunoscuţilor din viaţă reala, ci şi a celor de pe Facebook.

Nu trebuie să te pregăteşti haotic. Pe lângă antrenamente, mai trebuie să faci şi refacere, să iei la timp pauze. Altfel, se va acumula oboseală şi nu vei putea avea randament într-o competiţie la care se adună toată floarea ciclismului românesc. Mai trebuie şi să consumi alimente energizante. Asta înseamnă batoane, geluri, lichide. Fă-o, dacă dorieşti, însă este mult mai bine dacă ai o alimentaţie sănătoasă, bazată pe alimente naturale. Până la urmă urmei, Prima Evadare nu este Turul Franţei. Concurezi doar de dragul competiţiei. O faci pentru atmosferă. Nu vei ajunge celebru câştigând o astfel de cursă şi nici nu te vei îmbogăţi de pe urma premiilor.

Contează foarte mult alimentaţia în timpul cursei. E bine să bei câte lichide simţi că ai nevoie. Dar uită de ele când eşti pe ultima bucată a traseului, în momentul în care trebuie să tragi tare. Atunci, tot sângele în organism trebuie folosit pentru mişcare picioarele. Dacă alimentezi stomacul, atunci randamentul tău va fi mai scăzut. În Turul Franţei, de exemplu, în etapele de câmpie, rutierii evită să mai bea apă cu 20 de kilometri înainte de linia de sosire.

Cele mai bune băuturi sunt cele care conţin între 5 şi 7% carbohidraţi. Nu neglija nici gustul. În momentul în care ieşi la antrenament, nu trebuie să ai probleme cu hidratarea, iar atunci când pedalezi încearcă să consumi băutură energizantă în doze mici şi dese. Asta-i cheia marilor succese. La o ora de pedalat, trebuie să consumi cel puţin câte un gram de carbohidraţi pentru fiecare kilogram din greutatea corpului tău. Trebuie să acorzi o atenţie sporită accidentărilor, chiar dacă, la prima vedere, ele par minore. Durerile îţi pot afecta poziţia pe bicicletă, fapt ce duce la rezultate slabe.

Alte stiri din Sport

Ultima oră