Pele sau Maradona? Dezbaterea va continua cu privire la cine a fost "cel mai mare jucător"

30 Dec 2022
Pele sau Maradona? Dezbaterea va continua cu privire la cine a fost "cel mai mare jucător"

Înainte de apariția lui Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, dezbaterea în fotbal cu privire la "cine e cel mai mare jucător" s-a centrat pe doi oameni: Pele și Diego Maradona, scrie Reuters

A fost o dispută care s-a desfășurat ani de zile pe terase și în baruri, la radio și la televizor.

Brazilianul Pele, un golgheter prolific care a murit la 82 de ani joi la Sao Paulo, a câștigat de trei ori Cupa Mondială ca jucător în 1958, 1962 și 1970 și a pus pe hartă micul oraș Santos înainte de a cuceri Statele Unite cu New York Cosmos.

Maradona, care a murit la vârsta de 60 de ani în 2020, a condus Argentina la Cupa Mondială din 1986, cu poate cea mai influentă performanță vreodată la un turneu major, și a ridicat Napoli la cote de neegalat în Italia și Europa.

Argumentul despre a cui moștenire a fost mai mare a împărțit atât de mult lumea fotbalului, încât, atunci când Maradona a fost votat jucătorul secolului al XX-lea într-un sondaj FIFA pe internet, a existat o indignare larg răspândită, mulți reproșând că cariera mai veche a lui Pele l-a dezavantajat față de fanii mai tineri.

FIFA a organizat un alt sondaj votat de propria „familie de fotbal” și câștigat de Pele – permițând celor doi să împartă gloria.

„Aici Pele, atacantul al cărui teritoriu era careul, un jucător care a marcat goluri pentru distracție și a devenit ministrul Sportului”, scria FIFA la acea vreme.

„Acolo Maradona, posibil cel mai complet jucător de până acum, creator de joc și golgheter, genial din punct de vedere tehnic, imprevizibil și impulsiv, atât pe teren cât și în afara terenului, un jucător afectat de o varietate de probleme de mulți ani.”

Ambele părți au venit cu o mulțime de subtexte: argentinianul versus brazilianul, omul poporului versus figura din "sistem", omul de partid versus omul liniștit, rebelul versus conformistul.

Toată lumea a luat parte și cei doi protagoniști nu s-au sfiit să-și facă cunoscute propriile sentimente.

Pele a spus că Maradona este stângaci și nedemn, iar Maradona a spus că Pele a fost vândut.

„Ca jucător a fost grozav... dar gândește politic”, a spus Maradona, într-una dintre criticile sale mai amabile.

Pele l-a numit pe argentinian, care se lupta cu dependența, „un exemplu prost” și multe altele.

Totuși, cei doi sud-americani s-au înțeles bine când s-au întâlnit pentru prima dată în 1979, Maradona zburând la Rio pentru a-l întâlni pe Pele.

Pele a fost bucuros să-l sfătuiasca pe vedeta în devenire, iar Maradona încântat să-și îndeplinească visul de a-l întâlni pe brazilian.

Dar relația lor s-a înrăutățit în 1982, după ce Pele l-a criticat pe Maradona când a fost exclus pentru că l-a lovit pe un brazilian într-un meci la Cupa Mondială din Spania.

De atunci s-au petrecut zeci de ani criticându-se unul pe celălalt și apoi împăcându-se, cu laudele la fel de sincere ca și insultele.

Pele s-a arătat generos la aflarea morții lui Maradona, spunând: „Am pierdut un mare prieten și lumea a pierdut o legendă”.

Alte stiri din Sport

Ultima oră