Lumea fotbalului european se mobilizează pentru ajutorarea refugiaților

04 Sep 2015
Lumea fotbalului european se mobilizează pentru ajutorarea refugiaților
Într-o perioadă în care regiunea mediteraneeană se confruntă cu o criză fără precedent a refugiaților, Europa fotbalului a manifestat, în ultimele zile, solidaritatea cu numeroasele victime care sunt acești candidați la exil, scrie france24.com

Echipa Bayern Munchen a donat un milion de euro pentru proiecte destinate refugiaților. Clubul vrea să deschidă în săptămânile care urmează o tabără de antrenament pentru tinerii refugiați, unde aceștia vor beneficia de o masă caldă, de echipamente de fotbal și de cursuri de limbă germană.

Clubul cel mai titrat al Germaniei a prevăzut și generarea sumei de un milion de euro în cadrul unui meci amical special pentru a le veni în ajutor refugiaților.

Mai mult, jucători ai echipei vor intra pe peluza Allianz Arena ținând de o mână un copil german și de o alta un tânăr refugiat, la următorul meci din campionat, la 12 septembrie, contra Augsburgului.

Patronului clubului, Karl-Heinz Rummenigge, a declarat că ”la FC Bayern se consideră că este responsabilitatea sa socială ajutarea refugiaților. Trebuie ajutați copiii, femeile și bărbații care au nevoie, trebuie integrați în Germania”.

Inițiativa bavareză intervine a doua zi după un apel lansat de campioana mondială din 2014, cu căpitanul său, Bastian Schweinsteiger în frunte, pentru a denunța atacurile xenofobe contra refugiaților și pentru a le veni în ajutor.

”Contra violenței și a xenofobiei”, scrie pe pancartele purtate de căpitan și de alți jucători, precum bavarezul Jerome Boateng, într-un clip video postat pe site-ul Federației germane. Ei fac apel la ”respect”, la ”ajutor”, la ”integrare” și la ”fair-play”.

Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitări de azi în acest an, adică de patru ori mai mult decât cele 202.834 înregistrate anul trecut.

Joi, selecționata Portugaliei, reunită la Lisabona, înaintea meciului amical cu Franța, a ținut un minut de reculegere în memoria refugiaților care și-au pierdut viețile. Cristiano Ronaldo, căpitanul și jucătorii s-au recules în cerc, sprijiniți unii de alții, în mijlocul stadionului Coimbra da Mota.

”Brutalitatea situației și imaginile care ne parvin nu ne-au lăsat indiferenți”, a precizat Federația portugheză într-un comunicat.

La Florența, italienii și maltezii vor ține un minut de reculegere înaintea meciului din grupa H pentru calificările pentru Euro2016.

Potrivit președintelui Federației italiene, Carlo Tavecchio, fotbalul se va face astfel ”purtătorul de cuvânt al unui sentiment și al unei emoții puternice, care au afectat întreaga țară”. 


 

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră