Liga I 2021, campionatul ultimului deceniu

17 Iun 2021 | scris de A.V.
Liga I 2021, campionatul ultimului deceniu

Noul sezon al Ligii 1 debutează pe 16 iulie 2021 și noi pariem ca va fi unul din cele mai populare din ultimii zece ani. Printre cluburile care își vor disputa titlul se numără patru echipe de mare tradiție și cu mulți suporteri în spate: FCSB (FC Steaua București ), FCU Craiova, Rapid și Dinamo. Va fi un sezon regulat disputat între 16 echipe, în 30 de etape, apoi play-off tur-retur, iar în play-out doar un tur.

Nu este profitabilă sau recunoscută pentru competitivitatea feroce a Premiere League, nu se laudă cu cele mai bune echipe precum Liga Spaniolă și îi lipsește jocul tehnic pentru care urmărim Bundesliga germană, însă Liga 1 este în creștere în clasamentul oficial al coeficienților UEFA, astăzi ocupând locul 25. Avem încredere că popularitatea celui mai important campionat de fotbal românesc se va reflecta și în tribune, nu doar în sondajele de opinie.

Sondajului comandat de Gazeta Sporturilor și realizat de GfK confirmă interesul ridicat al românilor pentru sportul rege. 70% dintre bărbații pasionați de sport caută pe internet informații despre sport măcar o dată pe săptămână. Nu ne mirăm că unul din trei se informează zilnic în legătură cu ultimele noutăți, având în vedere că aproximativ 30 % își testează cunoștiițele cu pariuri sportive online măcar o dată pe săptămână.

Pariem pe noul sezon

Pe prima scenă va evolua CFR Cluj care a cîștigat titlul de campioană a ultimelor 4 ediții și e singura din Liga 1 care va reprezenta România în Liga Campionilor. Ocupantele locurilor 2 şi 3 din Liga 1, precum şi câştigătoarea Cupei României, vor evolua în Conference League, competiția înființată recent de UEFA - a treia valorică și care va debuta în acest an.

Potrivit sondajului menționat anterior, sportul preferat al fanilor români rămâne indiscutabil fotbalul cu un procent de 97 %, din care FCSB are 40,9% dintre fani, urmată fiind de Dinamo (13,7%), CS Universitatea Craiova (8,8%), CFR Cluj (7,4%), Steaua București (4,8%) și Rapid (4,7%).

Când vine vorba de susținerea din tribune, CSU Craiova a dominat topul spectatorilor pe stadioanele din Liga 1 în precedentele 3 campionate. După o absență de 6 ani, Rapid, o altă echipă cu o masă mare de suporteri în spate, revine pe scena Ligii 1.

FCSB numără cei mai mulți fani, dar și ci și cele mai bănoase transferuri din România în străinătate, precum și cei mai mulţi jucători transferați, 10, urmată de cei de la Dinamo şi Rapid, cu câte patru. Stelistul Dennis Man e cel mai bine vândut fotbalist român din istorie. Trecerea lui Man la Parma a costat 15 milioane de euro. Locul 2 pe podiumul celor mai scumpe transferuri din Liga 1 se află mutarea lui Nicolae Stanciu, în 2016, pentru care Anderlecht a plătit 9,8 milioane de euro. Prin comparație, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari în 1990 pentru Gică Hagi, cel mai performant jucător din istoria fotbalului românesc și cel mai apreciat sportiv român.

Liga 1 nu doar exportă, ci și importă jucători de calitate. Recunoscut pentru tehnica sa aparte, Eric de Oliveira este marcatorul străin cu cele mai multe goluri din istoria campionatului României. La succesele CFR Cluj în campionat și în cupele europene au contribuit atât fundașul central, Ricardo Cadu, cât și mijlocașul central, Emmanuel Culio. Unul dintre cei mai longevivi jucători străini din Liga 1, Ousmane N’Doye, se laudă cu apariții și în Champions League și Europa League. În topul jucătorilor străini care au contribuit la Liga 1 se mai numără: Wesley Lopes, Adailton, Sulejman Demollari.

Poate românii nu susțin fotbalul din tribune, dar cu siguranță trăiesc la intensitate maximă fiecare fază în fața ecranelor, mai ales dacă urmăresc pariurile live, în timpul meciului. Cum observăm un atac promițător, cum scoatem telefonul din buzunar și ne încercăm norocul, mizând pe următorul marcator sau pe echipa căreia credem că îi va aparține următorul gol.

Competițiile și pariurile sportive merg mână-n mână. E tentant și comod să pariezi din confortul propriului fotoliu. Dacă platforma online de pariere ne permite și cunoaștem foarte bine o echipă, putem construi pariuri de fotbal pornind de la orice scenarii ne-ar trece prin minte.

Potrivit companiei germane de cercetare de piață, Statista, valoarea globală a pieței pariurilor sportive a depășit 200 de miliarde de dolari în 2020. Și noi ne înscriem în acest trend ascendent cu peste 1 milion de români care joacă, în mod constant, la pariuri sportive. Piaţa locală de profil este estimată la 1 miliard de euro.

Piața jocurilor de noroc online s-a legalizat, la noi, în 2015. Cu Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc drept câine de pază pe piața de pariuri online din România, operatorii oferă tot mai multe opțiuni de pariere și pe fotbalul de la noi. Astfel putem miza la fel de mult pe campionatul intern ca la cele de top din afară. Victorie oaspeți sau gazdă? Număr total de goluri? Vor marca ambele echipe? Câte cartonașe galbene se vor acorda? Câte idei de pariuri, tot atâtea posibilități de câștig.

Deocamdată titlul Ligii 1 se dispută aprig între FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova, alb-vișinii fiind principalii favoriți. Suntem curioși voi pe ce echipă mizați că va fi încununată drept campioana Romaniei?

Alte stiri din Sport

Ultima oră