Asta e bicicleta pe care si-o doresc toti corporatistii (VIDEO)

18 Sep 2015
Asta e bicicleta pe care si-o doresc toti corporatistii (VIDEO)
Pentru multi dintre biciclisti, schimbatorul de viteze si materialul din care este construit cadrul reprezinta cele mai importante elemente ale unei biciclete. Inventatorii polonezi au demonstrat insa ca o bicicleta poate fi transformat intr-un dispozitiv high-tech daca este echipata cu cateva gadget-uri.

"Am crezut întotdeauna că bicicleta este un vehicul cu un dram de retro si din acest motiv multi sunt recitecenti sa-l foloseasca", a declarat Marcin Piatkowski, CEO al companiei JAM Vehicle. In 2011, pe cand era student la Londra, el a cautat sa gaseasca mijloace optime de transport numai bune de folosit intr-un oras cu trafic greoi. Polonezul si-a dorit sa se deplaseze mai rapid, dar nu a neglijat nici confortul. "Am incercat tot felul de solutii, dar pana la urma am ajuns la o bicicleta decenta si veche”, a adăugat Piatkowski.

“În timpul cercetărilor mele efectuate în Londra, am constatat că mulți oameni preferă utilizarea bicicletei pentru călătorii scurte, cu toate ca acest mijloc de transport alternativ este uneori voluminos si imposibil de urcat cu el in tren, in metrou sau in autobuz. Una dintre cele mai mari probleme ale celor care merg cu bicicleta in drum spre locul de munca este transpiratia”, spune inventatorul polonez. Piatkowski a gasit solutii si a proiectat o bicicleta denumita Jivr Bike, capabila sa indeplineasca cerintele secolului XXI. Aceasta este pliabila, cantareste doar 14,5 kilograme, este echipata cu un motor electric si are toate piesele mecanice in interiorul unei carcase pentru a evita murdaria. Este un model care, fără îndoială, va fi folosit cu entuziasm de oamenii imbracati elegant pentru a face naveta de acasa spre birou.

"Pentru a ascunde toate părțile mecanice într-un cadru frumos, am fost nevoit sa proiectez un sistem complet nou de tractiune. Motorul este ascuns în butucul roții din față, în timp ce cadrul conține baterii care pot fi încărcate ca un acumulator de laptop. Bateriile trebuie să fie încărcate la fiecare 30 km”, explica Piatkowski. Designul bicicletei ce se adreseaza corporatistilor apartine celor de la Bentley, in vreme ce mecanismul ce pune vehiculul in miscare ii apartine inventatorului polonez. Bicicleta va fi fabricata chiar in Polonia, in orasul Mielec. “Inginerii polonezi sunt printre cei mai buni din lume. Sper ca produsul nostru va incuraja cat mai multe persoane sa foloseasca bicicleta in drum spre serviciu. Acesta e visul meu", spune tanarul Piatkowski.

Inventia sa i-a atras atentia unui alt inventator, Dr. Marcin Stolarski, de la Centrul de Cercetare Spațială al Academiei de Științe din Polonia, care se ocupa zi de zi cu comunicațiile prin satelit. Acesta era suparat pentru ca nu putea asculta muzica in timp ce pedala. Utilizarea căștilor în astfel de situații vă împiedică sa auziti ce se intampla pe strada si nu puteti realiza cand o masina se apropie periculos de mult. “Am pus un microfon pe bicicleta, astfel incat acesta sa capteze sunetele de pe strada si sa le transmita in castile cu care ascult muzica”, a spus Stolarski.

Aparatul, numit BikeMic, este o cutie mica, microfonul fiind acoperit cu blana sintetica pentru ca vantul sa nu transmita un zgomot deranjant. BikeMic poate permite ciclistul sa decida cat de mult doreste sa auda ce se intampla in jurul sau si cat de tare sa se auda muzica pe care o asculta. "Când merg pe o strada foarte aglomerata, setez volumul in asa fel incat sa aud aproape tot ce se petrece pe langa mine. Atunci cand ma plimb prin padure, am setat muzica destul de usor si am lasat sunetele ambientale la o cota importanta astfel incat sa aud pasarile cum canta, precum si sunetul produs de lant sau pietricele care scapa de sub roti”, spune Stolarski. Acesta a construit microfonul pentru bicicleta doar pentru sine, insa acum isi doreste sa-l produca in masa si sa faca din asta o afacere.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră