Putin acuză SUA pentru implicarea în scandalul FIFA:”O gravă încălcare a regulilor de funcționare a organizațiilor internaționale”

28 Mai 2015
Putin acuză SUA pentru implicarea în scandalul FIFA:”O gravă încălcare a regulilor de funcționare a organizațiilor internaționale”
Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, joi, Statele Unite ale Americii, că folosesc justiția americană pentru a împiedica realegerea lui Joseph Blatter în fruntea Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), potrivit imaginilor retransmise de televiziunea rusă, relatează Focus.

”Este vorba despre o violare grosolană a regulilor de funcționare a organizațiilor internaționale”, a spus Putin, acuzând Washington-ul că ”impune jurisdicția americană altora”, într-o poveste ”în care niciun funcționar al FIFA nu este american și în care nicio faptă nu s-a produs în SUA”.

FIFA a fost lovită miercuri de un dublu seism prin arestarea, la cererea justiției americane, a șapte responsabili acuzați de corupție, în principal pentru atribuirea Cupei Mondiale 2010, și desfășurarea în paralel a unei percheziții la sediul său din Zurich, din cauza suspiciunilor legate de atribuirea Mondialelor din 2018 și 2022, Rusiei și Qatarului.

Investigațiile agenților poliției federale americane au continuat miercuri dimineață la sediul Confederației Americii de Nord, Centrale și Caraibe (CONCACAF) din Miami, în cadrul scandalului de corupție din fotbal.

Ministrul american al Justiției a anunțat anterior inculparea pentru corupție a nouă aleși ai FIFA și a cinci parteneri ai acestei instanțe mondiale a fotbalului, pentru fapte din ultimii 24 de ani.

Clădirea CONCACAF, un mic imobil modern din Miami Beach, a fost împânzită miercuri dimineață de camere de televiziune și de agenți FBI.

Actualul președinte al confederației, Jeffrey Webb, și un fost președinte, Jack Warner, fac parte din cele 14 persoane acuzate că au pus la punct un sistem de mită de mai multe milioane de dolari.

Poliția federală a pătruns în clădire în jurul orei locale 06:00 (10:00 GMT), iar investigațiile au continuat toată dimineața. După trei ore, trei agenți suplimentari au pătruns în imobil, fără să facă vreun comentariu în fața presei.

În ciuda noului scandal de corupție dezvăluit miercuri, alegerile pentru președinția FIFA vor fi menținute pentru ziua de vineri, după cum a anunțat directorul de comunicare al acestei organizații, Walter De Gregorio, în cursul unei conferință de presă.

UEFA cere amânarea Congresului FIFA și a alegerilor pentru funcția de președinte Comitetul Executiv al UEFA a solicitat amânarea Congresului Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) și a alegerilor pentru funcția de președinte, a anunțat miercuri, la Varșovia, Gianni Infantino, secretarul general al forului european, după noul scandal de corupție care a lovit forul fotbalistic mondial.

"Membrii Comitetului Executiv al UEFA sunt convinși că este o nevoie puternică de schimbare a conducerii FIFA și că ar trebui amânat Congresul FIFA, cu o nouă alegere pentru președinție (prevăzută vineri — n.red.) organizată în șase luni", a explicat Infantino la finalul unei reuniuni a executivului UEFA, desfășurată în capitala Poloniei, cu ocazia finalei Europa League.

"Evenimentele zilei sunt un dezastru pentru FIFA și pătează imaginea fotbalului în ansamblul său. UEFA este profund șocată și întristată. Aceste evenimente demonstrează că corupția este profund înrădăcinată în cultura FIFA", a mai afirmat secretarul general al UEFA.

"Este o necesitate pentru FIFA de a fi 'repornită' și trebuie inițiată o reformă adevărată. Congresul FIFA riscă să se transforme într-o farsă, iar asociațiile europene trebuie să ia în considerare cu atenție dacă ar mai trebui să participe și să sprijine un sistem care, dacă nu va fi oprit, va ucide fotbalul", a adăugat Infantino. (I.D)

Alte stiri din Sport

Ultima oră