FIDE interzice femeilor transgender să concureze la evenimentele de șah pentru femei

18 Aug 2023
FIDE interzice femeilor transgender să concureze la evenimentele de șah pentru femei

Federația Internațională de Șah – cunoscută și sub numele de FIDE – spune că jucătorii care au trecut de la bărbați la femei nu au „niciun drept de a participa” la evenimentele feminine până când federația efectuează „o analiză ulterioară” și ia o decizie finală, scrie CNN

Într-o ședință de la începutul acestei luni, consiliul FIDE a aprobat politica actualizată care va intra în vigoare pe 21 august.

Politica spune că, odată ce un jucător informează FIDE că își schimbă sexul de la masculin la feminin, i se va interzice să concureze la evenimentele oficiale pentru femei.

Jucătorii trebuie apoi să furnizeze ceea ce FIDE descrie drept „dovadă suficientă sau o schimbare de gen care respectă legile și reglementările lor naționale”.

În acel moment, conform politicii actualizate, FIDE va ​​efectua analize și va lua o decizie cu privire la participarea jucătorului „în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 2 (doi) ani”.

Cu toate acestea, politica actualizată spune: „Nu există restricții de a juca în secțiunea deschisă pentru o persoană care și-a schimbat sexul”.

Marea majoritate a turneelor ​​de șah sunt considerate categorii deschise, cu câteva selecte – inclusiv Campionatul Mondial de șah feminin – dedicate doar femeilor.

Noile reglementări mai precizează că, dacă un jucător deține un titlu feminin, dar își schimbă sexul în masculin, titlul feminin va fi „abolit”.

Cu toate acestea, dacă schimbarea de gen este de la bărbat la femeie, toate titlurile anterioare vor rămâne „eligibile”.

Nu este clar cum va afecta noua politică femeile transgender care joacă în prezent în turneele FIDE, având în vedere că noile reguli se concentrează pe persoanele care fac tranziția în viitor.

Schimbările au fost prezentate în manualul FIDE și, într-o declarație pentru CNN, organismul de conducere a spus că politica a fost creată pentru a defini mai bine procesele implicate atunci când un jucător își schimbă genul.

„Lipsa unor astfel de reglementări a provocat ambiguitate și, prin urmare, a fost nevoie de o ordine stabilită pentru a asigura dreptul jucătorilor transgender de a fi reprezentați corespunzător în registrul oficial al FIDE”, se arată în comunicat.

În manualul său, FIDE a adăugat, de asemenea, că, deși nu va discuta public despre schimbarea de gen a unui jucător, are dreptul de a „informa organizatorii și alte părți relevante despre schimbarea de gen”.

„FIDE recunoaște că aceasta este o problemă în evoluție pentru șah și că, pe lângă reglementările tehnice privind reglementările transgender, ar putea fi nevoie de o politică suplimentară în viitor, în conformitate cu dovezile cercetării”, a scris organul de conducere în manualul său.

Critica schimbărilor

National Center for Transgender Equality, un grup de activisti cu sediul în SUA, a criticat decizia.

"Într-adevăr? Şah? Acest lucru este atât de insultător pentru femeile cis, pentru femeile trans și pentru jocul în sine”, a scris pe X, cunoscut anterior ca Twitter .

„Se presupune că femeile cis nu ar putea fi competitive împotriva bărbaților cis – și se bazează pe idei ignorante anti-trans.”

Grupul răspundea la o postare a maestrului FIDE Yosha Iglesias, care este o femeie trans și care a pus sub semnul întrebării noile reglementări.

„Așa că FIDE tocmai a publicat (ieri) o listă de reglementări anti-trans, ca și cum ar fi „cea mai mare amenințare a femeilor în șah”. Poate cineva să-mi spună ce se califică drept eveniment oficial FIDE? Voi avea voie să joc Campionatul Franței în 3 zile? Cupa Europeană a Cluburilor din septembrie?”  a scris pe X Iglesias.

Alte stiri din Sport

Ultima oră