Dilema noului sef al FIFA:va anula sau nu CM din Rusia si Qatar?"Razboi subteran" intre SUA si Rusia

03 Iun 2015
Dilema noului sef al FIFA:va anula sau nu CM din Rusia si Qatar?
Demisia lui Blatter este greu de explicat mai ales ca vine la doar patru zile dupa ce acesta fusese reales, in ciuda scandalului de coruptie, pentru un nou mandat in fruntea FIFA.Probabil s-a intamplat ,in acest interval, ceva foarte grav care l-a determinat sa plece sau si-a dat seama, intr-un tarziu, ca intra intr-un razboi in care are sanse prea putine de 'supravietuire”.

Fotbalul e o afacere, se invart miliarde si popularitatea lui il face influent in toate colturile lumii.
De altfel, la doar cateva ore dupa demisia lui Blatter s-au anuntat tot felul de candidaturi la sefia FIFA. E clar ca organizatia este puternic zguduita de scandalul de coruptie,mai multe anchete sunt in derulare si au aparut tot felul de ipoteze.

Presa spaniola speculeaza,de pilda, pe ideea ca exista si un razboi subteran intre SUA si Rusia,mai ales ca acest scandal a fost detonat de autoritatile americane cu doua zile inainte de alegerile pentru presedintia FIFA. Pe de alta parte, Rusia, prin Vladimir Putin, si-a anuntat , atunci,sustinerea pentru cel sub presedintia caruia Moscova a obtinut dreptul de a organiza Campionatul mondial de Fotbal din 2018.

Organizarea unei competitii de asemenea anvergura, cu o audienta imensa la nivel planetar aduce prestigiu si simpatie, exact ce cauta Rusia lui Putin in acesti ani.Iar Putin,dupa succesul cu JO de la Soci, are nevoie de acest campionat daca nu pentru opinia publica mondiala, macar pentru rusii de rand care trebuie sa afle ca Rusia a ramas o tara care conteaza in lume.

Cam acelasi rationament poate fi aplicat si Qatar-ului, o tara cu un fotbal modest dar cu ambitii,politice, de afirmare planetara. Ca sunt interese politice la mijloc, e o explicatie plauzibila dar coruptia care a afectat in ultimii ani fotbalul e o realitate care nu poate fi ignorata.

Va incepe,deci, lupta pentru noua presedintie a FIFA, factorul politic va fi omniprezent in batalia care se anunta, sunt de asteptat tot felul de lovituri de teatru si in culise se va negocia daca CM din Qatar si Rusia mai raman valabile.

Pentru ca, la urma urmei, scandalurile de coruptie declansate acum au drept finalitate un raspuns la intrebarea: CM din Rusia si Qatar au fost atribuite prin frauda? De-abia acum incepe razboiul.. 

Alte stiri din Sport

Ultima oră