Cum a ajuns Doroftei să facă box: „M-am încăierat pentru o suflătoare cu cornete”

06 Sep 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
 Cum a ajuns Doroftei să facă box: „M-am încăierat pentru o suflătoare cu cornete”

Unele filme au povești frumoase în spate. Iar altele au povești frumoase și în promovarea lor. Așa se face că, în prefațarea filmului „Hands of Stone / Pumni de piatră”, am benefiaciat de o întâlnire-aperitiv cu nimeni altul decât Leonard Doroftei.

Unul dintre cei mai mari campion români la box, i-a introdus pe invitaţi în atmosfera filmului printr-o demonstraţie inedită de scheme din box, precum şi cu poveşti palpitante din viaţa sa de sportiv.

Primii pași în box
„Cum am ajuns să fac box? Printr-o întâmplare. M-am încăierat într-un gang de pe lângă scara blocului cu un tip care era mult mai mare ca mine. M-am încăierat pentru o suflătoare-tub, de aceea cu cornete. Am văzut că dacă e să ies la loc deschis, nu aș avea nici o șansă, pentru că avea mâinile și picioarele mai lungi. Așa că l-am înghesuit ăntr-un colț și i-am cărat pumni. Peste două săptămâni eram în sala de antrenamente, adus, culmea, de fratele celui pe care îl bătusem...”

„Boxul este o artă”, le-a spus el invitaţilor, vorbindu-le apoi despre cât de mult contează să ai un psihic puternic, să îţi doreşti să devii din ce în ce mai bun şi să treci peste orice fel de obstacole în calea spre glorie.

Povestea lui Roberto Duran
Echipat cu una dintre perechile de mănuşile care l-au făcut faimos, cu o energie debordantă, Leonard Doroftei a punctat zâmbind: „Povestea lui Roberto Duran este binevenită, mai ales în zilele noastre, când suntem într-o perioadă de răscruce şi trebuie să învăţăm ce înseamnă să fii profesionist într-o lume profesionistă. E o lume frumoasă, dar e important să ştii să ai grijă de viaţa ta şi să-ţi adaptezi stilul tău de a boxa la cel al adversarului. Eu, spre exemplu, am fost întotdeauna slow starter, m-am încălzit mai greu, şi cred că prima repriză nu am câştigat-o niciodată. Dar dacă apucam să trec de a treia sau a patra repriză, făceam 12, iar spre final dădeam serii la abdomen. Nu mulţi boxeri pot face acest lucru.”

Asemănări Doroftei - Duran
Asemeni lui Doroftei, Roberto Duran – pugilist de origine panameză – nu a fost unul dintre sportivii foarte înalţi, însă agresivitatea şi determinarea, precum şi plăcerea de a boxa au făcut din el unul dintre cele mai importante nume din istoria mondială boxului. În timpul carierei sale, Roberto Duran era supranumit „Manos de Piedra” („Pumni de piatră”), datorită forţei cu care lovea cu pumnul, el obţinând titluri mondiale în patru categorii diferite.

Despre film
Filmul „Hands of Stone / Pumni de piatră” (care va intra în weekend în sălile de cinema) spune povestea legendarului Roberto Duran şi a antrenorului său Ray Arcel, precum şi a modului în care şi-au schimbat viaţa unul celuilalt. E o poveste despre iubirea şi pasiunea din inima erei de Aur a Boxului, având în centru rivalitatea dintre Duran şi Sugar Ray Leonard. Robert de Niro – câştigător al două premii Oscar – joacă rolul legendarului antrenor Ray Arcel, un evreu din Harlem, care a devenit primul antrenor de box ales în Boxing Hall of Fame. El a antrenat mai mult de două mii de luptători în decursul unei cariere de 70 de ani, şi nici unul dintre aceştia nu a fost rănit grav. Filmul prezintă reîntoarcerea sa după o pensionare forţată de Mafia din Madison Square Garden. Arcel decide să-l antreneze pe Duran pe gratis, riscându-şi propria viaţă, şi porneşte alături de el o călătorie demnă de o relaţie tată-fiu, care îl va schimba pentru totdeauna.

hands of stone 821958l

Alte stiri din Sport

Ultima oră