"Ar trebui să le fie rușine”: jucătoarea ucraineană Marta Kostyuk atacă publicul francez dupa ce a fost huiduită la Roland- Garros

29 Mai 2023
"Ar trebui să le fie rușine”: jucătoarea ucraineană Marta Kostyuk atacă publicul francez dupa ce a fost huiduită la Roland- Garros

Jucătoarea ucraineană a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Belarus, Aryna Sabalenka, pe care o critică pentru că nu a condamnat clar războiul, scrie Le Point.

Oamenilor ar trebui să le fie rușine! Huiduită duminică la Roland Garros pentru că a refuzat să dea mâna cu rivala ei din Belarus, ucraineanca Marta Kostyuk nu a înțeles atitudinea ostilă a unei părți a publicului francez. „Ce s-a întâmplat astăzi, trebuie să recunosc că nu mă așteptam”, a reacționat jucătoarea, învinsă de numărul 2 mondial, Aryna Sabalenka cu 6-3, 6-2.

„Când am fost în Marea Britanie anul trecut, oamenii au reacționat diferit, chiar și pe străzi. M-am simțit foarte susținută”, și-a amintit jucătoarea, a cărei ultimă călătorie în Ucraina datează din martie.

„Oamenii care au huiduit, ar trebui să le fie rușine”

Născută în urmă cu douăzeci de ani la Kiev, orașul în care tatăl și bunicul ei încă mai locuiesc și în care două persoane au murit într- un atac cu dronă rusă în noaptea dinaintea meciului, conform raportului autorităților ucrainene, Kostyuk dă vina pe ATP și WTA că sunt prea adaptabili cu jucătorii ruși și belaruși.

Acesta este motivul pentru care duminică, ea a refuzat aparent să meargă la fileu pentru a o saluta pe Sabalenka după punctul de meci. Anul trecut, la US Open, ea refuzase deja să dea mâna cu o altă belarusă, Victoria Azarenka, mulțumindu-se să-și atingă capătul rachetei cu al ei. Dar de data aceasta la Paris , huiduielile au coborât din tribunele terenului central.

„Vreau să văd cum reacționează oamenii peste 10 ani, când războiul se va termina. Cred că nu vor fi mulțumiți de ei înșiși când se vor gândi la ceea ce au făcut. Am spus că nu voi da mâna și nu știu de ce oamenii au crezut că mă voi răzgândi. Simt că mă susțin în diferitele turnee. Oamenii care huiduie ar trebui să fie jenați, sincer”, a spus jucătorul.

„Am trimis e-mailuri destul de puternice (către organele de conducere). Ne-au spus că lucrează la asta, că vor să ne ajute cât mai mult și apoi nimic nu s-a schimbat”, a oftat ea.

Multe federații internaționale au interzis rușii și belarușii din competițiile lor în urma invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022 cu excepția competițiilor de selecție (Cupa Davis și Cupa Billie Jean King) unde aceștia pot participa la circuite profesioniste de tenis, sub un steag neutru. .

Kostyuk critică, de asemenea, tăcerea adversarului ei al zilei, căruia îi cere să condamne invazia. Sabalenka „s-ar putea să fie numărul 1 mondial la finalul turneului, într-unul dintre cele mai cunoscute sporturi din lume. Pur și simplu vorbind, ea ar putea trimite un „mesaj”. „Nu-și asumă responsabilitatea spunându-și părerea despre unul dintre cele mai importante subiecte din lume, de aceea nu o respect”, a spus ea.

Puțin mai devreme la o conferință de presă, Sabalenka spusese că îi pare „rău” pentru huiduielile adresate adversarului ei, explicând că nu a fost surprinsă. „Știm cu toții că femeile ucrainene nu vor să dea mâna cu noi. „Am spus-o de multe ori: niciun jucător rus sau belarus nu sprijină războiul”, a spus ea. Niciunul. Cum putem sprijini războiul? Oamenii normali nu o fac. Dacă am putea cumva să-l oprim, am face-o. Dar, din păcate, nu este în mâinile noastre. ""

Pentru Kostyuk, acest răspuns este lipsit de interes pentru că nu aceasta este întrebarea. „ Cred că ea ar trebui să vorbească mai întâi pentru ea însăși. Nu există „noi”. Pentru că știu, mă refer personal, jucătorii care susțin acest război, a- a lansat ea. Am impresia că voi (jurnaliştii) ar trebui să întrebați cine, în opinia lor, ar trebui să câștige războiul și nu dacă sunt pro sau împotrivă. Războiul este aici, acum, de 15 luni „Deci nu este vorba de a se poziționa în mod teoretic sau filosofic, ci în mod concret. Războiul din Ucraina nu este o idee, ci o realitate, scrie Eurosport

Alte stiri din Sport

Ultima oră