Dr. Doina Goşa: Unităţile de transfuzii au nevoie personal specializat. În prezent, această misiune revine secţiilor ATI

03 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Doina Goşa: Unităţile de transfuzii au nevoie personal specializat. În prezent, această misiune revine secţiilor ATI


La Spitalul de Urgenţă Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” au unităţi de transfuzii cu personal dedicat. Aceste spitale au unităţile de transfuzii cu personal specializat în medicina transfuzională, care lucrează în ture şi asigură transfuziile. Potrivit dr. Goşa, model de unitate de transfuzii în Bucureşti este cea de la Institutul „Matei Balş”.

Personal de la ATI
În celelalte spitale, în unităţile de transfuzie lucrează, pe rând, personal de la secţiile de anestezie terapie-intensivă, care au făcut cursuri de specializare şi au în fişa de post atât îndatoriri specifice ATI, cât şi de medicină transfuzională. În unităţile de transfuzii fără personal dedicat, coordonatorul este şeful secţiei ATI a spitalului.

Cazul de la Spitalul CF2
Dr. Doina Goşa spune că unitatea de transfuzii de la Spitalul CF 2 este una relativ bună. Şi atunci evident se pune întrebarea cum o pacientă internată pentru o operaţie intră în comă din cauza unei transfuzii greşite de sânge. În acest caz, ca de altfel în multe alte cazuri din spitalele din România, explicaţia poate fi oboseala şi stresul cu care se confruntă personalul medical din cauza suprasolicitării.
În cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2, medicul a cerut să se asigure sânge grupa 01 pozitiv pentru intervenţia chirurgicală la care urma să fie supusă pacienta. Asistenta a făcut testul, dar altei paciente, nu celei ce trebuia operată. La această nenorocire s-a mai adăugat şi faptul că pacienta are grupa de sânge 01 pozitiv şi a primit AB4 pozitiv, o combinaţie extrem de periculoasă, ceea ce explică reacţia extrem de puternică pe care a declanşat-o.

Reintroducerea modului de medicină transfuzională

„De aproximativ zece ani, s-a scos din curricula de la rezidenţiat pentru doctorii hematologi şi anestezişti modulul de medicină transfuzională, cu formare la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină. La ora actuală, medicina transfuzională este o specialitate de nişă şi încercăm să impunem cel puţin obţinerea unui atestat”, spune dr. Goşa.
În Uniunea Europeană, funcţionează asemenea module de pregătire în medicina transfuzională.
Concluzia o trage dr. Doina Goşa: Ne străduim să sensibilizăm factorii de răspundere asupra necesităţii de a reintroduce medicina transfuzională în curricula de rezidenţiat a doctorilor hematologi şi anestezişti.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră