Spitalul Universitar de Urgență București, începând de marți, fără linii de gardă

05 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Spitalul Universitar de Urgență București, începând de marți, fără linii de gardă

Dr Florin Chirculescu, șeful secției Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București, ne-a declarat că medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București au decis să nu semneze contractul pentru gărzile suplimentare în forma actuală. Hotărârea a fost luată în Consiliul Medical întrunit vineri, 5 august ac. 

În prezent, în SUUB, ca de alfel în majoritatea spitalelor, există un deficit major de medici, ajungându-se în periculoasa situație să se facă gărzi o zi da, o zi nu și la aberația ca veniturile să scadă cu cât medicii muncesc mai mult. Dr Florin Chirculescu reamintește că, anual, între 1.300 și 1.400 de medici pleacă din țară. La ora actuală, în sistemul medical sunt aproximativ 12.000 de medici. Dar ținând seama de acest exod, este posibil ca, în următorii patru ani, în sistem să mai fie 7.000-8.000 de medici.

Dr. Florin Chirculescu caracterizează situația cu care se confruntă medicii din România în termeni chirurgicali: este un moment operator. Dacă în cazul unui pacient este ratat acest moment operator nimeni nu poate ști ce se va întâmpla cu acesta. Dacă în cazul medicilor din spitale  se ratează acest moment, mai târziu, nu se va mai putea face nimic. 

Dr Florin Chirculescu subliniază, în mod expres, că nu este vorba de grevă. Medicii își vor respecta programul normal, vor opera în mod normal, nu înseamnă că vor ieși din operație dacă s-a terminat programul. Noi cerem să fim plătiți conform legislației în vigoare, potrivit codului muncii, spune dr. Chirculescu. 

Într-o postare pe Facebook, dr. Florin Chirculescu precizează:
Eu n-am să semnez contractul pentru gărzile suplimentare!
N-am să-l semnez pentru că n-am chef ca în 2020 să fiu plătit pe ora de garda tot ca în 2009.
N-am să-l semnez pentru că niște miniștri se joacă cu noi de-a „cine clipește primul”.
N-am să-l semnez pentru că m-am săturat să fiu țapul ispășitor al incompetenței decidenților.
N-am să-l semnez pentru că, în ritmul acesta, în 2020, când o să mai rămânem șapte sau opt mii de medici în spitale, o să fiu obligat să mă mut în camera de gardă, ca să fac față afluxului de pacienți.
N-am să-l semnez pentru că unii tovarăși au început să-mi explice că aș face mai bine să tac.
N-am să-l semnez pentru că nu mai am chef ca managerii să semneze contracte cu Casa pe spinarea mea.
N-am să-l semnez pentru că pot să nu-l semnez.
N-am să-l semnez pentru că în actualele condiții de salarizare (ilegale, v-o reamintesc!), exodul medicilor se va accentua. Se spune că pacienții vor avea de suferit dacă nu semnez contractul în forma asta. Știm cu toții, însă, că și mai mulți pacienți, poate toți, vor suferi și mai mult, peste zece ani, dacă, lăsăm lucrurile să evolueze așa.
N-am să-l semnez pentru că nu suport ca incompetenții și răuvoitorii să-mi explice cum se practică medicina.
N-am să-l semnez pentru că, dacă tot sunt considerat carne de tun, fără valoare, aș dori să-i văd pe miniștrii de finanțe de-acum și din viitor, intubând, operând, consultând și resuscitând, noapte și zi, în ritm de minimum 250 de ore pe lună.
N-am să-l semnez pentru că medicina se face cu oameni, nu cu acte contabile.
Și, în fine, n-am să-l semnez pentru că în Jurământul lui Hipocrat nu scrie că trebuie să-mi îngrijesc pacienții cu prețul vieții și al familiei mele!

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră