Cea mai complexă proteză de hemibazin, montată vreodată în țara noastră

28 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Cea mai complexă proteză de hemibazin, montată vreodată în țara noastră

Pacienta a fost astfel salvată de la amputarea membrului inferior drept, medicii procedând la rezecția tumorii și păstrarea membrului inferior, înlocuind osul afectat cu o proteză personalizată de hemibazin și o proteză de șold.
Intervenția chirurgicală, efectuată de o echipă complexă de medici a durat 8 ore și a presupus proceduri chirurgicale complexe: excizia întregului hemibazin drept, cu 1/3 din sacru, disecția vaselor mari din micul bazin și rezecția vaselor iliace interne, excizia musculaturii anterioare a coapsei și parțial a musculaturii posterioare, excizia în țesut sănătos a aripii sacrate, precum și rezecția peretelui abdominal până la arcul costal și coloana vertebrală. După îndepărtarea tumorii și a țesuturilor afectate, pacientei i s-a implantat o proteză personalizată de hemibazin, realizată la comandă în Germania conform tomografiei computerizate, iar pentru înlocuirea peretelui abdominal s-a implantat o plasă de substituție.

Având în vedere complexitatea cazului, medicii din alte unități medicale nu au reușit să îi propună pacientei o soluție care să îi poată salva membrul inferior, iar alternativa ar fi presupus o operație mutilantă, și anume dezarticularea membrului inferior drept (amputația hemibazinului și a membrului inferior drept).

Pacienta va fi externată în zilele următoare, după mai mult de 20 de zile de spitalizare, recuperarea funcțională a membrului inferior fiind un proces de durată.

În cadrul unei conferințe de presă organizate de spitalul brașovean joi, doctorul George Muntean, medic primar ortoped, care a gestionat acest caz, a declarat: „Operația a fost deosebit de laborioasă. Am avut parte de o echipă de terapie intensivă care, fără să streseze deloc echipa chirurgicală, a reușit să mențină viața acestei paciente pe durata intervenției lucru care nu a fost chiar ușor, întrucât pacienta a necesitat suplimentări sanguine destul de mari. S-a lucrat în permanență concomitent în două echipe, pacienta stând pe o parte: echipa de chirurgie generală și vasculară operând în interiorul bazinului, iar echipa de ortopedie și chirurgie plastică pe partea cealaltă, iar operația a durat în total 8 ore.”

„Ne bucurăm că pacienta noastră a evoluat bine, ne bucurăm în primul rând că a rămas cu noi, întrucât intervenția nu a fost lipsită de incidente postoperatorii. În primele zile au apărut probleme legate de circulația venoasă, respectiv un edem masiv al membrului inferior deoarece, în timpul operației, vasele principale ale membrului inferior au fost tracționate, disecate, dar după tratamentul aplicat s-a ameliorat notabil iar acum suntem în măsură să externăm pacienta într-o stare bună.” a adăugat dr. Muntean.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră