Terapiile biologice, mai eficiente ca pilulele obişnuite în tratarea cancerului, diabetului, infarctului...

20 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Terapiile biologice, mai eficiente ca pilulele obişnuite în tratarea cancerului, diabetului, infarctului...

Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, doctorul Marius Geantă, spune că "terapiile biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave, precum cancerul, diabetul, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale".

Docotrul Marius Geantă avertizează că a trecut vremea medicamentelor convenţionale, a pilulei clasice, aşa cum o ştie şi bunicul, şi nepotul, şi că trebuie introduse terapiile biologice în tratare cancerului, accidentului vascular cerebral şi a altor boli grave. Comparativ cu un medicament convenţional care are nevoie de 50 de teste şi monitorizare pe traiectul tehnologic, un medicament biologic are nevoie de cinci ori mai multe teste. 

"Medicamentele biologice sunt cele de ultimă generație și sunt folosite cu succes în terapiile oncologice. (...) Aceste medicamente țintesc la nivelul ADN-ului uman și ajută organismul să se refacă. (...) Este nevoie de o înțelegere profundă a felului în care acționează medicamentele moderne, pentru că avem și eșecuri terapeutice, dacă ne gândim că, în trei din patru cazuri, un bolnav cu cancer, tratat în 2001 conform ghidurilor, nu răspundea la tratament, la fel și pentru boala Alzheimer, 50% pentru diabet. (...) Influența medicamentelor biologice se evidențiază pentru că, dacă în urmă cu 20 de ani un pacient cu colon metastazic trăia cam cinci luni, acum, cu acces la noile terapii, trăiește în medie doi ani, la fel în melanomul malign metastazic, cancerul la sân", a explicat dr. Marius Geanta, precizând că în ultimii ani lipsește "privirea de ansamblu și integrarea informațiilor asupra acestor aspecte".

În acest sens, Centrul pentru Inovație în Medicină a lansat campania "Pentru Viață", dedicată biotehnologiei și medicamentelor biologice, în parteneriat cu Local American Working Group, în cadrul programului "Health Innovation Agenda".

Aceste noi terapii există pe piaţa mondială, nu şi în România. Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, regretă faptul că, deşi aceste terapii de ultimă generaţie sunt salvatoare de vieţi, pacienţii români nu au acces la ele. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră