Dieta ketogenică: Un stil de viaţă pentru reglarea greutăţii şi beneficii în diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inimă

10 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Dieta ketogenică: Un stil de viaţă pentru reglarea greutăţii şi beneficii în diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inimă

Reducerea drastica a carbohidraţilor

În dieta ketogenică, majoritatea caloriilor provin din grăsimi, consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram/corp şi carbohidraţii sunt mentinuţi la minimum (20-40g pe zi). Scopul dietei ketogenice este de a realiza o stare metabolică numită cetoză (ketoza).

Dieta ketogenică implică reducerea drastică a carbohidraţilor şi înlocuirea acestora cu grăsimi. Reducerea carbohidraţilor poziţionează metabolismul într-o stare denumită ketoză. Dieta forţează organismul să ardă mai degrabă grăsimi, decât carbohidraţi. Când se întâmplă acest lucru, corpul devine eficient în arderea grăsimilor în locul energiei.

Cetoza (ketoza) este pur şi simplu un proces metabolic normal, în care celulele corpului ard fragmente de grăsimi numite cetone în loc de glucoza pentru combustibil.

Ketoza înseamnă acumularea de corpi cetonici în sânge şi evidenţierea lor în urină (când sunt în cantităţi prea mari în sânge, aceste componente sunt eliminate prin rinichi). Corpii cetonici sunt substanţe rezultate în urma metabolizării incomplete a grăsimilor şi pot fi folosiţi ei înşişi ca sursă de energie de majoritatea ţesuturilor, inclusiv de creier, în proporţie de 75%, atunci când se atinge adaptarea.

Cetoza este un proces benefic şi ajută organismul să supravieţuiască atunci când hrana nu este disponibilă.

Dieta ketogenică e preferată în cazurile de diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inimă sau chiar acnee.

Dieta ketogenică poate, de asemenea, să reducă masiv nivelul de zahăr din sânge şi al insulinei, iar acest aspect, combinat cu creşterea cetonelor, va avea nenumărate beneficii asupra sănătăţii.

Aportul de nutrienţi într-o dietă ketogenică, de obicei, funcţionează la aproximativ 70-75% calorii din grăsimi, 20-25% din proteine şi 5-10% din carbohidraţi. Grăsimile nu au nici un efect asupra zahărului din sânge şi nivelului de insulină.

Diferenţe
Comparând-o cu celelalte diete bazate pe un nivel redus de carbohidraţi, dieta ketogeniă se diferenţiază prin faptul că aceasta duce la pierderea în greutate fără a fi nevoie ca pacienţii să-ţi numere caloriile sau să ţină evidenţa alimentelor. 

Pentru ca dieta ketogenică să devină un stil de viaţă sănătos este nevoie de atenţie acordată în special în obţinerea unor alimente calitative.Devine astfel indispensabilă administrarea de suplimente nutritive cu efect protector şi antioxidant.

“Pregătirea dietei keto se va face cu un set complet de analize medicale. Doar după ce te asiguri că organismul tau este sănătos poţi trece la pasul următor. Desigur, pentru o avea rezultate prin această dietă, este necesar ca, înainte să descoperim dacă avem anumite intoleranţe alimentare, intoleranţe care pot menţine un nivel ridicat de inflamaţie in corp, proces inflamator ce poate periclita sănătatea şi care creează rezistenţe la slăbire prin încetinirea procesului digestiv, metabolic şi imun. Testul de intoleranţe alimentare se face printr-un test de sânge foarte simplu, care poate detecta intoleranţa până la 271 de tipuri de produse alimentare diferite. Mai mult decât atât, testul nu doar confirmă dacă există sau nu o sensibilitate alimentară, ci decelează sensibilitatea la diverse alimente pe o scară de la 0 la 4, de la „aliment tolerat” - care poate fi consumat în continuare - la „intoleranţă severă” - alimente la care trebuie să se renunţe”, precizează psiho-nutriţionistul Bianca Patraşcu.

În 30 de zile, rezultatele dietei sunt spectaculoase.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră