Povestea Rominei Mîrza, singura femeie-pilot a unui MiG 21 LanceR care face Poliție Aeriană sub comanda NATO (VIDEO)

17 Noi 2022
Povestea Rominei Mîrza, singura femeie-pilot a unui MiG 21 LanceR care face Poliție Aeriană sub comanda NATO (VIDEO)

Locotenent comandor Romina Mîrza este singura femeie-pilot care execută Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comanda NATO. Ea a absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Romina Mîrza, pilot Baza 71 Aeriană: „Începând cu anul 2010, când am executat primul zbor, cu primul avion de instrucţie am ştiut că la un moment dat asta voi ajunge să fac.  Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană înseamnă încununarea muncii mele”. Piloții din Serviciul de Luptă Politie Aeriană dorm mai mult în bază de decât acasă și sunt primii care decolează atunci când un avion neidentificat se apropie de spațiul aerian al României. Romina Mîrza, pilot Baza 71 Aeriană: „Prin Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, asigurăm integritatea spațiului aerian național nou al flancului estic al Alianței Nord-Atlantice. E într-adevăr o mare responsabilitate”, a declarat pentru TVR.

Romina a primit Premiul de Excelență pentru activitatea desfășurată ca prima femeie-pilot care face Poliție Aeriană, la prima ediție a Galei excelenței feminine „Împreună protejăm România”, organizată de Grupul de presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României.

Suntem mândri de tine, Romina și de realizările tale, te felicităm și îți dorim mult succes în continuare”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar din Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

Într-o declarație pentru redbull.com, Mîrza declara:”Ziua mea de muncă este strict legată de programul escadrilei din care fac parte. Activitățile sunt organizate în așa fel încât să asigure pregătirea permanentă și menținerea în barem a piloților.
În general, prima zi din săptămână este alocată pregătirii de specialitate, în cadrul căreia studiem aspectele teoretice ale misiunilor planificate, recapitulăm datele tehnice de exploatare ale aeronavei, punem accent pe rezolvarea cazurilor speciale, efectuăm antrenament în simulatorul de zbor și ne ocupăm de pregătirea fizică în sala de sport. Aceasta este, de asemenea, ziua în care fiecare își pune la punct documentele personale de evidență a zborului.
În celelalte zile este organizată activitate de zbor în funcție de obiectivele escadrilei. Putem începe de dimineață, astfel încât zborul să se desfășoare doar pe perioada zilei sau începem activitatea la o altă oră stabilită, astfel încât zborul să cuprindă perioada de zi și perioada de noapte – zbor mixt.
În linii mari, o zi de zbor începe cu un massbriefing, o adunare în cadrul căreia ne sunt prezentate aspecte esențiale pentru desfășurarea activității precum situația meteorologică, asigurarea logistică, activitatea celorlalte aerodromuri, planul de comunicații, aspecte de siguranță aeronautică etc. Tot în cadrul acestei adunări sunt evidențiate obiectivele zilei respective, pe baza cărora a fost elaborată, anterior, planificarea zborului.”

Despre calitățile pe care trebuie să le aibă un pilot de supersonic, dar și despre senzațiile pe care le trăiește în aer, aceasta adaugă: ”Imaginați-vă zborul unui pilot de vânătoare ca un efort continuu de a gândi mereu cu un pas înaintea avionului, de a anticipa fiecare manevră. Și vorbesc de un avion care zboară cu mai mult de 1200 km/h.

Imaginați-vă complexitatea unei misiuni în care, pentru a deține controlul, pilotez urmărind performanțele aeronavei: viteză, altitudine, direcție; urmăresc datele de navigație, gestionez soluțiile de urmărire, ochire și tragere, mențin circumspecțiunea radio, caut vizual ținta sau coechipierul, iau decizii. De cele mai multe ori cobori transpirat, muncit și obosit, dar mulțumit că ai făcut ce trebuia, ai luat deciziile corecte, ai îndeplinit cu succes misiunea. Alteori cobori dezamăgit, ai fi putut face mai bine, trebuia să alegi altă tactică, să execuți altă manevră – sunt zile bune și altele mai puțin bune. Important este însă să înveți ceva din fiecare zbor și să își consolidezi antrenamentul.

Zborul cu un avion supersonic îmi oferă satisfacție, orice misiune îndeplinită cu succes îmi dă entuziasm și dorința de a merge mai departe, de a-mi dovedi în permanență că pot mai mult.”

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră