„Cea mai mare sărbătoare a Bucovinei. Împlinirea Visului de Aur”.102 ani de la unirea Bucovinei cu Vechiul Regat

28 Noi 2020 | scris de A.V.
„Cea mai mare sărbătoare a Bucovinei. Împlinirea Visului de Aur”.102 ani de la unirea Bucovinei cu Vechiul Regat

În urmă cu 102 de ani, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuți, moțiunea privind Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare. Acesta este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român.

În timpul războiului, bucovinenii au îndurat suferinte de neimaginat: dincolo de ocupația rusească, mii de tineri români au fost înrolați în armata austriacă. Preoți români, învățători și chiar țărani simpli au fost trimiși în lagărele de concentrare.
 
În octombrie 1918, sub amenințarea politică și militară a ucrainenilor, Iancu Flondor și Sextil Pușcariu, au organizat la Cernăuți, o adunare națională, în urma căreia au decis desprinderea definitivă de Imperiul Austro-Ungar. Ulterior Congresul General al Bucovinei a hotărât ''Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei cu Regatul României''.
 
Trecuseră 144 de ani de stăpânire străină.
 
O delegație s-a deplasat la Iași pentru a preda actul de Unire Regelui Ferdinand. Recunoașterea oficială a Unirii tuturor românilor a avut loc în 1 decembrie 1918.
Din păcate, visul românilor s-a spulberat în cel de-Al Doilea Război Mondial, când Bucovina a fost anexată Uniunii Sovietice.

Astăzi, Bucovina de Nord a rămas în componența Ucrainei.

Sursa: deschide.md

UNIREA BUCOVINEI, ÎN IMAGINI, AICI

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră