Ani de liceu, cu emoţii la...ROMÂNĂ. Bacalaureat 2015 la liceul „VIP-urilor“:„Iarăşi apărem la televizor? Eh, suntem obișnuiți, ăsta e Jean Monnet“

29 Iun 2015
Ani de liceu, cu emoţii la...ROMÂNĂ. Bacalaureat 2015 la liceul „VIP-urilor“:„Iarăşi apărem la televizor? Eh, suntem obișnuiți, ăsta e Jean Monnet“
Prima zi a bacalaureatului a început într-o notă optimistă pentru elevii care au susţinut astăzi proba la limba şi literatura română. Reporterii de la site-ul mariustuca.ro au mers, pe teren, la mai multe licee, pentru a lua pulsul emoţiilor în prima zi de bac. Agitaţie, gălăgie, fiţe, haine de firmă, discuţii aprinse despre viaţa de licean, proiecte, maşini promise dacă iei note bune, dar şi multe emoţii. Verdictul tinerilor după prima probă a bacalaureatului: a fost extrem de uşor.

Ora 10.30. Ion Luca Caragiale.În faţa liceului, gălăgie mare. În rest, atmosfera una destul de relaxantă. Maşini parcate în faţa liceului, cu duiumul. Elevii, cei care au ieşit din examen s-au făcut grupuri-grupuri la un pahar de vorbă. Cei mai mulţi, sunt cu zâmbetul pe buze şi cu ţigara aprinsă. Prima probă a „examenului maturităţii“ pare să fi fost extrem de uşoară. Fetele, cele mai multe coafate şi aranjate- aşa cum stă bine unui licean la liceul I.L. Caragiale, sunt toate un zâmbet. Îngrijorarea de moment, acum că a trecut examenul, este că, că unor nu le-a venit încă...iubitul.

Emoţii de părinte
Părinţii, mai emoţionaţi decât copii lor, stau sprijiniţi de grijlajele din faţa liceului. Când se deschide poarta, aşteaptă să iasă şi copilul lor. I-a mai liniştit gândul, văzându-i şi auzindu-i pe ceilalţi- că subiectele au fost uşoare. Fost cadru didactic, mama Alinei îşi frământă mîinile. Fata ei nu a ieşit din sala de examen. Mărturiseşte însă, că, în ciuda emoţiilor ştie că Alina s-a pregătit foarte bine.„ E la profil uman. La filologie. A învăţat foarte mult. A făcut şi meditaţii. Dar ea vrea mai departe să urmeze Farmacie şi nutriţie. S-a pregătit şi la chimie “, ne mărturiseşte mama emoţionată. Are însă o nemulţumire şi ne roagă să punem în discuţie această problemă: „Este o problemă cu faptul că, nu li se asigură, din clasa a-XI-a să-şi aleagă şi alte discipline faţă de cele ale profilului. Sunt foarte mulţi copii şi în calasa lor care au mers către medicină“, povesteşte interlocutoarea noastră.

„Dă-te tu, mai în partea aia, că nu vreau să ies cu ţigara“
„A fost tare simplu, nici nu ne aşteptam la aşa ceva. A fost peşte aşteptări. E adevărat că am şi învăţat“, mărturiseşte o domnişoară care stătea la taină cu o altă colegă. Le cerem permisiunea pentru o poză. Încuviinţează, dar ne roagă să avem grijă la ţigări. „Dă-te tu, mai în partea aia, că nu vreau să ies cu ţigara. Nu ştie tata“. Colega e de aceeaşi părere, doar că şi ea are aceeaşi problemă. „Aveţi grijă, nici la mine nu ştiu ai mei“.

„Azi ne destresăm, ne relaxăm, poate ne oprim în parc“


În jur, discuţiile continuă. „Fată, cât ai scris? Ce ai ales? Eu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“. A fost fix ce voiam să-mi pice“, surprindem discuţii într-un grup de colegi. „A fost tare frate, dar la sinonime ce ai zis? Care ţi s-a părut cel mai greu subiect? Să dea Domnul să meargă toate aşa, scăpăm şi noi“, intră în discuţie un băiat.  „A fost mai ușor ca la simulare. Am avut de identificat nişte sinonime, dar textul a fost simplu. De aseară m-am tot rugat să nu îmi pice „Ultima noapte”. Numai „Ultima noapte” să nu fie şi ce să vezi, a picat la alegere la romanul interbelic, spune una dintre fete care tocmai ieşise din examen. „Azi ne destresăm, ne relaxăm, poate ne oprim în parc. De mâine repetăm pentru proba de miercuri. O să merg la Management. BAC-ul e doar un pas pentru mine,” mărturiseşte unul dintre băieţi.

„Nu mi-aş fi dorit să mai văd scenele de acum doi ani, când elevi de liceu au fost duşi la Poliţie“
Una dintre mame se sprijină de marginea gardului. Este singură. Îmi spune că nu are emoţii pentru fiica ei pentru că este a doua din clasa ei. „Am venit să o aştept, dar nu am emoţii, adică am minimale. Copilul meu învaţă bine. Şi nu, nu va pleca din ţară după Bacalaureat. Va urma ASE-ul", îmi spune mama. „Ştiţi ce mă bucură cel mai mult? Că au decis să corecteze lucrările în alte părţi. Nu mi-aş fi dorit să mai văd scenele de acum doi ani, când elevi de liceu au fost duşi la Poliţie. Nu mi-am putut imagina aşa ceva”, a mai adăgat femeia.

Liceul Jean Monnet. 11.45. Atmosferă relaxantă. Aceeaşi notă „fiţoasă“ cu care ne-am obişnuit de fiecare dată. Miroase a parfum bun, genţile şi hainele de firmă sunt la ele acasă, iar tinerii sunt îmbrăcaţi în ton cu moda. La o ţigară, în faţa liceului, elevii dezbat de zor despre ceea ce au trăit în sala de examen. Reacţiile sunt aceleaşi ca şi la I.L. Caragiale: a fost foarte uşor. Cei mai mulţi sunt deja cu gândul la vacanţa promisă de părinţi dacă vor lua Bac-ul cu note bune. Ţinând cont de cum a început prima probă, miroase ...a vacanţă!

„Acum, lasă-mă să simt cum îmi trece gudronul în sânge. Fiecare picătură“

„A picat fix ce am vrut. Asta mă rugam să îmi cadă, Moromeții. Am scris foarte frumos. La al doilea subiect, cel legat de sănătate şi sport am folosit numai termeni medicali", spune una dintre fete. Este imediat îmbrăţişată de tatăl ei şi el medic. "Normal, tata. Doar eşti fiică de medic, nu? Cum era să nu şti termeni medicali. Vacanţa pe care ţi-am promis-o dacă iei note bune, rămâne în mod cert.”  ‎Puţin mai departe, un grup de baieţi dezbăteau şi ei despre Bac şi subiecte. „Nici nu mai știu exact ce am scris şi cum am scris, dar am făcut. Am scris 12 pagini. Câte milioane de cuvinte am scris, oare? (răde mândru). Acum, lasă-mă să simt cum îmi trece gudronul în sânge. Fiecare picătură. Vreau să mă relaxez", spune unul dintre băieţi în timp ce trăgea cu sete dintr-o ţigare.

„Iarăşi apărem la televizor? Uite-i cu microfoanele şi camerele. Eh, suntem obișnuiți, asta e statutul Jean Monnet. Şi oricum, ziariştii ăştia apar ca ciupercile după ploaie - la Bac și la banchet. Hai sa ne vadă lume și pe noi“, spune una dintre fete îmbrăcată mai mult de discotecă decât de Bacalaureat.

Ultima oprire: liceul teoretic „Ioan Petruş“ din Otopeni.

Aici, puţin după ora 12, elevii ieşiseră din săli. Mai puţini părinţi decât la liceele precedente. În schimb, aceeaşi notă optimistă:subiectele au fost simple, mai simple decât cele de anul trecut. Elevii se păregătesc deja să facă noi pariuri despre ce o să le pice la următoare probe. Se pare că la prima a şi funcţionat. „Deci, dacă pica și la mate ce ai zis la romana, ne-am scos. Am pus pariu pe Moromeții, banu la mine. Mai facem un pariu și tura următoare", spune unul dintre băieţi. Se îndreaptă spre fast food-ul din apropiere să fructifice banii câştigaţi din pariu.

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră