România către UE: Nu ne cereţi bani mai mulţi, făceţi-i voi!

28 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
România către UE: Nu ne cereţi bani mai mulţi, făceţi-i voi!

Dacian Cioloș a spus că România îşi va regândi contribuţia financiară către UE dacă aceasta nu va înceta să mai ceară atâţia bani propriilor membri. Conform premierului, România vrea ca liderii europeni să ia în considere creşterea ponderii resurselor UE în bugetul Uniunii, cum ar fi banii strânşi din servicii vamale, în loc să ceară sume imense guvernelor statelor membre.

Cioloş a adăugat că speră ca evaluarea resurselor UE realizată de economistul şi fostul premier italian, Mario Monti, va arăta că bugetul UE este gestionat greşit. "Sper că raportul Monti va relansa dezbaterea pe această temă"

Declaraţiile premierului român vin pe fondul disputelor dintre Marea Britanie şi birocraţii de la Bruxelles pe tema contribuţiilor la blocul comunitar şu angajamentele de plată după activarea articolului 50 privind ieşirea Regatului Unit din UE.

UE e cuprinsă de temeri după ce s-a dezvăluit că aportul Marii Britanii la bugetul principal al blocului comunitar este atât de mare încât, până în 2020, după Brexit, deficitul de numerar va scădea cu 15%.

Cu toate acestea, Marea Britanie se confruntă cu o dilemă şi asta pentru că UE are angajamente financiare care se întind dincolo de 2020. Dacă Marea Britanie decide să rămână pe piața unică, ar trebui să contribuie la bugetul UE, cum face Norvegia în acest moment. Iar UE ar putea cere Marii Britanii să dea mai mulți bani pentru a umple golul lăsat din cauza scăderii valorii lirei după Brexit.

Dacian Cioloş a spus că România ar vrea "fie să scadă bugetul UE, corespunzător ieşirii Marii Britanii din UE", ori să fie forţată o "regândire a modului cum funcţionează UE".

"Abordarea noastră este de a lua măsuri pe termen scurt, cu impact imediat, pentru a oferi cetățenilor încrederea că un guvern independent poate da rezultate", a adăugat el.

Dacian Cioloş, care a fost numit premier acum 11 luni, crede că societatea românescă s-a maturizat. "Cred că societea românească s-a maturizat, poate nu şi la nivel politic, dar la nivelul societăţii există o maturitate", a spus premierul.

Alte stiri din Politic

Ultima oră