Iohannis vrea să spargă tiparele. De ce a mers atât de des în străinătate

03 Sep 2015
Iohannis vrea să spargă tiparele. De ce a mers atât de des în străinătate
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, în faţa reprezentanţilor diplomaţiei româneşti, că în primele luni ale mandatului său la Cotroceni a acordat o atenție deosebită politicii externe, susţinând că o prioritate a sa este de a face cunoscută și auzită în lume vocea statului român și a cetățenilor săi.

"În primele luni ale mandatului meu de Președinte am acordat o atenție deosebită politicii externe nu formal, doar ca domeniu care intră în atribuțiile mele constituționale, ci ca mijloc de atingere a obiectivelor și intereselor pe care le avem ca stat și în beneficiul cetățenilor români. Într-o lume profund globalizată și puternic interconectată, performanța politicii externe se reflectă în mod direct asupra societății românești", a spus şeful statului. 

El a explicat că astfel a făcut trecerea la o altă etapă în politica externă a României, pe care a gândit-o "continuând direcțiile majore stabilite în trecut, dar mai activă și mai creativă în raporturile cu partenerii strategici și cu celelalte state, precum și în interiorul organismelor din care facem parte".

"A face cunoscută și auzită în lume vocea statului român și a cetățenilor noștri reprezintă pentru mine, ca Președinte, o prioritate. Aceasta presupune un efort de comunicare, relaționare și coordonare, pe care dumneavoastră, reprezentanții corpului diplomatic, sunteți chemați să-l continuați și să-l extindeți. Președintele poate face anumite lucruri, dar nu le poate duce la bun sfârșit de unul singur. România o reprezentăm noi toți, iar cetățenii noștri așteaptă, pe bună dreptate, rezultate concrete", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis le-a cerut diplomaţilor români să se concentreze în activitatea lor asupra componentei economice şi culturale. "Vorbim de ani de zile, spre exemplu, despre diplomație economică și de nevoia unei creșteri substanțiale, mai ales calitative, a acestei dimensiuni. În ciuda anumitor progrese și îndeosebi în ciuda potențialului, aceasta este o zonă încă insuficient exploatată și valorificată. Dacă vrem alte rezultate, va trebui să ieșim din tipare, să găsim noi practici. În mod similar trebuie abordată și diplomația culturală. Vă invit să vă aplecați asupra acestor două componente în mai mare măsură", le-a cerut şeful statului.

Iohannis le-a spus diplomaţilor că un alt obiectiv al său este ca în politica internă "să păstrăm și să dezvoltăm acel set de argumente care să creeze încredere în România în plan extern". "Includ aici nu doar cele de mai sus, ci și întărirea mecanismelor democratice, continuarea luptei împotriva corupției, întărirea statului de drept și, desigur, independența justiției. Sunt mesaje pe care vă rog să le transmiteți cât se poate de clar și ferm în dialogurile dumneavoastră externe", a spus şeful statului.

De altfel, preşedintele a ţinut să puncteze că și politica internă a început să intre într-o nouă etapă. "Doresc să subliniez acest lucru apăsat, pornind de la celebra formulare: <Dați-mi o bună politică internă și vă voi da o bună politică externă> .Politica internă trece treptat într-un ciclu de stabilitate, dialog, consens pe teme majore. Climatul politic începe să se schimbe în raport cu anii precedenți și, pentru prima dată după o lungă perioadă de conflict permanent, pe probleme care privesc interesele României s-a putut obține consens", a amintit Iohannis.

Şeful statului a mai afirmat că nu vrea ca reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti să fie una formală, ci un prilej de reconectare cu angajamentele noastre ca stat, "în care ne reafirmăm identitatea în lume, în cadrul organismelor din care facem parte și în relațiile bilaterale".

"Și nu în ultimul rând vă invit, pe fiecare dintre dumneavoastră, să faceți din acest moment unul de analiză lucidă asupra activității dumneavoastră, urmat de acțiuni coerente și clare.(...) Dumneavoastră sunteți România în străinătate. Nu doar o reprezentați, nu doar vorbiți în numele României, ci pur și simplu sunteți România în ochii celorlalți. Este o onoare și o responsabilitate", a mai spus Iohannis.

Cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, şeful statului i-a primit astăzi, la Cotroceni, pe şefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate.



Alte stiri din Politic

Ultima oră