Klaus Iohannis: România poate gestiona uşor cota de refugiaţi alocată. Nu vom contesta decizia JAI

23 Sep 2015
Klaus Iohannis: România poate gestiona uşor cota de refugiaţi alocată. Nu vom contesta decizia JAI
Preşedintele Klaus Iohannis regretă decizia JAI de relocare a 120.000 de refugiaţi, dar nu o va contesta, admiţând că nu este o cifră atât de mare cota alocată României şi că poate fi gestionată uşor. El recomandă Guvernului să găsesască soluţiile cele mai bune pentru a gestiona problema refugiaţilor. 

Şeful statului participă miercuri seară la Bruxelles la o reuniune informală a Consiliului European pe tema migraţiei unde va reitera poziţia României pentru menţinerea unui raport echilibrat între solidaritate şi responsabilitate în criza refugaţilor. 

Iohannis a spus că, după Consiliul JAI de marţi, România ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane, acestea adăugându-se celor acceptate voluntar în cursul verii. El a precizat că la reuniunea JAI ministrul Gabriel Oprea a avut un mandat legal, întărit de CSAT, şi nu era nevoie de un mandat din partea Parlamentului.

"Regret că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolvă problema.
Decizia Consiliului JAI nu se va rediscuta azi în Consiliul European. Decizia a fost luată de Consiliul JAI, care e competent pe această chestiune, şi nu are nevoie de revotare sau validare în Consiliul European. Înţeleg că sunt ţări care vor să conteste decizia, vom aştepta să vedem rezultatul acestor contestări. Numărul de refugiaţi nu e mare, şi nu trebuie să-i primim în următoarele săptămâni, cel mai probabil într-un an. Problema poate fi gestionată uşor de România. Poziţia noastră rămâne în continuare una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote reprezintă o soluţie", a declarat miercuri preşedintele Iohannis înainte de plecarea la Bruxelles.

Întrebat despre o posibilă contestare la Curtea Europeană de Justiţie a deciziei JAI, aşa cum anunţat Cehia, Iohannis a precizat că doar îşi va  exprima nemulţumirea faţă de modul în care s-a procedat la Consiliul de marţi,  considerând că votul pentru relocarea refugiaţilor a fost forţat. "Problema care se va pune nu e de a rediscuta această chestiune, ci de a discuta soluţii mai profunde, care vizează ţările de unde provin refugiaţii", a susţinut preşedintele.

Şeful statului a mai spus că dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migraţiei, că nu s-a discutat despre nici un fel de selecţie a refugiaţilor şi că vom primi 6.000 de euro de la UE pentru fiecare refugiat. "Recomandarea mea către Guvern va fi să găsească căile cele mai bune pentru a gestiona problema refugiaţilor. Sunt convins că se găsesc uşor căi bune", a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă ar fi trebuit să ceară Parlamentului cu 10 zile înainte un mandat pentru participarea la Consiliul European, aşa cum prevede legea, șeful statului a răspuns : "Acel paragraf se referă la situația în care participă prim-ministrul la Consiliul European. Or, prim-ministrul nu participă și nu va participa, acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European".

Citiţi mai multe ştiri din Politică!



Alte stiri din Politic

Ultima oră