Iohannis: Avem nevoie de o legislație a Educației care să nu cadă pradă populismului

05 Oct 2015
Iohannis: Avem nevoie de o legislație a Educației care să nu cadă pradă populismului
Președintele Klaus Iohannis a participat luni la deschiderea anului școlar la Universitatea București, unde a susținut ideea unei legislații stabile în domeniul Educației, care să nu fie făcute din interese personale sau calcule politice.

'Reformarea unui sistem se poate face doar prin dialog autentic cu cei interesați și afectați, cu toți cei care au un cuvânt de spus. Altfel este condamnată din start la eșec. O viziune pe termen lung trebuie să țină cont de realități și să anticipeze consecințe. Altfel, ce facem azi, desfacem mâine, ce construiește un guvern, distruge următorul, ce aprobă un Parlament înainte de alegeri, modifică alt Parlament imediat după', a afirmat șeful statului.

El a dat exemplul Legii Educației, elaborată fără dialogul cu cei interesați și vizați, arătând că efectele unei astfel de abordări se resimt până astăzi. 'A fost nevoie de modificarea ei ulterioară pentru ca mii de cadre universitare să nu fie obligate să părăsească sistemul.

Dacă vrem o Educație de calitate va trebui să-i asigurăm o legislație de calitate, care nu se face în funcție de interese personale sau calcule politice, care nu se modifică o dată pe săptămână și care nu cade pradă populismului', a  adăugat Iohannis.

Șeful statului a readus în atenție, totodată, consultarea pe care a lansat-o recent pe tema Educației, și care, în opinia sa, nu se poate desfășura fără contribuția, expertiza și autoritatea universităților. El a explicat că dezbaterea asupra Educației este deopotrivă o dezbatere cu și despre mediul universitar, și se cuvine începută cu câteva întrebări și teme particulare.

'Prima este cum punem în valoare, prin intermediul universităților, întregul potențial al poporului român și al fiecărui individ (...) A doua temă privește rolul universităților în creșterea economică. A gândi pe termen lung un sistem care oferă absolvenților oportunități de angajare nu este doar o chestiune economică și cu atât mai puțin una exclusiv personală, ci ține chiar de securitatea națională (...)

În al treilea rând, trebuie să ne aplecăm asupra dimensiunii sociale a universităților și capacității acestora de a genera idei și soluții pe teme de interes social. Am mari așteptări de la comunitatea academică și științifică în a participa activ și creativ la dezbateri publice care pot modela societatea, care pot transforma sistemele publice, care pot reduce inechitățile sociale și care, nu în ultimă instanță, pot profila România în plan internațional', a mai spus Iohannis.

In final, președintele s-a angajat în fața studenților și a cadrelor universitare să le fie aliat pentru o mai mare responsabilitate publică și integritate în învățământul superior românesc.

Citiți mai multe știri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră