Moţiunea de cenzură: Care sunt intenţiile de vot ale partidelor cu o zi înaintea dezbaterii

28 Sep 2015
Moţiunea de cenzură: Care sunt intenţiile de vot ale partidelor cu o zi înaintea dezbaterii
Parlamentul va dezbate marți moțiunea de cenzură iniţiată de PNL intitulată "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!". Cu o zi înainte, singurele voturi relativ sigure sunt ale liberalilor şi UDMR. PSD, UNPR , ALDE şi grupul minorităţilor naţionale au anunţat luni că nu votează pentru moţiunea de cenzură a PNL.

Parlamentarii coaliţiei de guvernare vor fi prezenţi în plen, dar nu vor vota, a anunţat luni liderul interimar al PSD. "Susţinem actualul guvern şi respingem motiunea de cenzură de mâine. Decizia noastră este foarte clară: vom fi prezenţi pentru a asigura cvorumul, dar nu o să votăm. Probabil că nu o să vină toţi parlamentarii, nici de la PSD, nici de la UNPR, nici de la ALDE. Este important să asigurăm cvorumul pentru a se finaliza procedura, dar cei care vom fi în sală nu vom vota",  a declarat Dragnea, după şedinţa coaliţiei.

Şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat că parlamentarii coaliţiei vor fi prezenţi în plen, dar nu vor vota pentru moţiunea PNL. "Vom fi prezenți toți parlamentarii și, pentru că noi considerăm că este mai mult un gest politicianist, decât o dorință reală de dezbatere a unor probleme care vizează actul de guvernare, parlamentarii noștri nu vor vota moțiunea de cenzură", a declarat Tăriceanu.

După şedinţa coaliţiei, premierul Victor Ponta şi Liviu Dragnea s-au întâlnit cu grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor."Grupul minorităților a fost pentru noi, de la începutul guvernării, un partener foarte serios (...) am discutat proiectele noastre de zi cu zi și, bineînțeles, faptul că vor susține în continuare coaliția de guvernare și nu votează moțiunea de cenzură, dar asta cred că știați...", a anunţat Ponta după întâlnire.

După atâtea refuzuri, liberalii au primit şi o veste bună. Pe jumătate. UDMR îşi menţine decizia de a-i sprijini pe liberali, dar liderul Uniunii, Kelemen Hunor şi-a nuanţat poziţia: e un vot împotriva Guvernului şi nu pentru textul moţiunii. În plus, el a spus că votul la moţiune este o recomandare, nu o obligaţie de serviciu pentru parlamentarii UDMR.

 "Recomandarea în grup, luată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar trebuie să subliniem că nu este un vot pentru textul moțiunii de cenzură (...)împotriva Guvernului se va îndrepta votul nostru și nu pentru textul moțiunii de cenzură. Fiind vorba despre un singur subiect și anume despre acuzațiile aduse premierului, noi considerăm că în Parlament nu se poate vota despre un astfel de subiect, este treaba Justiției, judecătorilor, în primul rând. În al doilea rând, și instituția moțiunii de cenzură este o instituție politică împotriva Guvernului, nu împotriva prim-ministrului și, bineînțeles, este și un precedent periculos pentru fapte presupuse care nu au legătură directă, nici indirectă cu funcția guvernamentală, cu poziția de prim-ministru. Ar fi o greșeală să spunem că acest text este un text care poate fi susținut ca și text de moțiune de cenzură. Acesta este și motivul pentru care colegii noștri nu au semnat săptămâna trecută moțiunea de cenzură", a explicat Kelemen Hunor.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie de cel puţin 276 de voturi "pentru". Pe lângă voturile propriilor parlamentari -179 şi ale UDMR-25, liberalii mai au nevoie de aproximativ 100 de voturi. Votul va fi secret, cu bile.

Debaterea moţiunii de cenzură va începe marţi, la ora 10.00. În timpul dezbaterii, în faţa Parlamentului, în Parcul Izvor, va avea loc un miting împotriva Guvernului, organizat de liberali.

Citiţi mai multe ştiri din Politică!


Alte stiri din Politic

Ultima oră