Iohannis are un urmaş! Un primar s-a folosit de Facebook şi a câştigat alegerile

09 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Iohannis are un urmaş! Un primar s-a folosit de Facebook şi a câştigat alegerile

În 2014, Klauss Iohannis a ajuns preşedintele României după ce populaţia tânără a fost mobilizată pe reţelele de socializare ca să meargă la vot. Istoria s-a repetat duminică, însă la un nivel mai mic. La Budeşti, în judeţul Călăraşi, s-a schimbat puterea. După trei mandate, liberala Lucia Lefter a pierdut fotoliul de primar. De acum înainte, orăşelul cu 7.000 de suflete, aflat la doar o jumătate de ora de Bucureşti, va fi condus de către Dumitru Iorgu – Miticuţă. Acesta a candidat din partea UNPR şi a obţinut victoria pentru că a adunat cu 24 de voturi mai mult decât Lucia Lefter. Succesul acestuia a fost considerat imposibil de multă lume datorită faptului că noul primar a avut un buget de numai 1.000 de lei în campania electorală şi a preferat să îşi facă cunoscute ideile folosindu-se mai mult de contul său de Facebook.

 

Domnule Iorgu, felicitări pentru victoria de duminică! Aţi câştigat postul de primar al oraşului Budeşti printr-o campanie activă pe Facebook. Cum aţi reuşit să-i mişcaţi pe alegători din faţa calculatoarelor spre secţiile de votare?

Dumitru Iorgu: Sincer, nu ştiu. Nu există o reţetă anume pentru a-i face pe tineri să plece din faţa calulatoarelor, îndemnându-i să facă alte lucruri, cu atât mai puţin să meargă spre secţiile de votare, unde au de ales nişte oameni, numiţi politicieni, care de-a lungul timpului le-au înşelat aşteptările şi năzuinţele. Cred că pur şi simplu, indiferent de ce aş fi scris eu pe Facebook, faptul că o persoană ca mine, cu buzunarele goale şi fără susţinere, de nici un fel, nici financiară şi nici de alt tip, a avut curajul să între în această luptă, i-a făcut să se simtă solidari şi obligaţi moral să mă sprijine.

 

Am observat că pe contul dvs de Facebook aţi avut foarte multe postări în campania electorală. De care sunteţi cel mai mândru?

Sunt multe texte care au primit aprecieri din partea prietenilor mei virtuali şi îmi este greu să mă opresc doar la o singură postare sau la un singur text. Acum, la cald, cel mai la îndemână îmi este să spun că afişul meu electoral a contat cel mai mult.

 

Credeţi că aţi câştigat alegerile de la Budeşti datorită promisiunilor făcute în campania electorală sau pentru că populaţia, prin voturile oferite dvs, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de Lucia Lefter, primăriţa din ultimele mandate?

Promisiunile nu mai aduc voturi de ceva timp, însă mulţi politicieni nu au înţeles acest lucru. Promisiunile mele au fost puţine, s-au rezumat doar la necesităţile imediate, care oricum trebuie rezolvate de oricine ar fi în această funcţie. În ceea ce priveşte nemulţumirea electoratului faţă de un candidat sau altul, este clar că cetăţenii au vrut neapărat o schimbare.

 

De când sunteţi în politică şi ce funcţii aţi mai avut până acum?

În politică nu am fost niciodată şi nu mă consider nici acum. Totuşi, am fost conştient că fără un partid în spate şansele mele de reuşită sunt minime. Le mulţumesc colegilor mei de la UNPR că au avut încredere în şansele mele, mi-au acceptat acest proiect în forma pe care le-am propus-o şi, nu în ultimul rând, mi-au înţeles neajunsurile financiare. Înainte de a fi arhivistul Spitalului Colţea, din Bucureşti, timp de nouăsprezece ani am lucrat ca funcţionar public în cadrul Primăriei Budeşti.

 

Se spune despre dumneavoastră, dar şi despre Lucia Lefter, că nu aveţi în spate nici un interlop din Budeşti. Cât credeţi că veţi putea stă departe de influenţa persoanelor cu un trecut dubios?

Nu am fost niciodată pus în situaţia de a fi sub influenţa unor anumite persoane fără voinţă mea, indiferent de trecutul acelor persoane. Întotdeauna am căutat să am de-a face cu persoane în preajma cărora să mă simt bine şi să nu-mi fie ruşine de prezenţa lor în preajma mea. Cu atât mai puţin acum, în condiţiile în care voi ocupa o funcţie publică, nu voi face excepţie.

 

 

Care este primul lucru pe care îl veţi face atunci când veţi începe munca la Primăria Budeşti?

Sunt multe lucruri care ar putea ocupa primul loc într-un clasament al priorităţilor, însă voi încerca să-mi adaptez priorităţile în funcţie de situaţia pe care o voi găsi la momentul respectiv şi în urma unor consultări pe care sigur le voi avea cu viitorii mei colegi.

 

 

Care este cea mai mare nevoie a budeştenilor în acest moment?

Cele mai mari nevoi, deoarece sunt două, sunt reabilitarea drumurilor şi colectarea gunoaielor, de orice fel, în condiţii ecologice.

 

 

Cum aţi reuşit să câştigaţi alegerile cheltuind doar 1.000 de lei în campania electorală?

În această campanie foarte mult m-a ajutat noua legislaţie, care nu a mai permis candidaţilor cu putere financiară să abuzeze de acest lucru. Această lege mi-a permis să-mi arăt calităţile personale şi să-mi promovez proiectele, fără să fiu nevoit ca pentru acest lucru să fac eforturi financiare deosebite.

 

 

Aţi fost foarte eficient în campania electorală din moment ce aţi ieşit primar cu un buget atât de mic. Care credeţi că sunt cele mai mari economii pe care trebuie să le facă Primăria Budeşti?

Economiile unei instituţii sunt eficiente sau nu în funcţie de corectitudinea şi legalitatea cu care instituţia respectivă îşi face achiziţiile publice, organizează licitaţii şi urmăreşte derularea unor contracte.

 

Localitatea pe care o veţi conduce în următorii patru ani se află în apropierea Canalului Dunărea - Bucureşti. Finalizarea acestui obiectiv are însemna o schimbare radicală pentru toate localităţile de la Bucureşti până la Olteniţa. Credeţi că primarii acestor aşezări pot avea vreo contribuţie pentru ca statul român să finalizeze acest proiect?

 

Trebuie să învăţăm odată pentru totdeauna ca noi, cei care suntem în politică, trebuie să încetăm a mai vorbi despre lucruri măreţe, greu de realizat, chiar dacă nu imposibile, care riscă să dea speranţe deşarte cetăţenilor. Acest canal Dunăre-Bucureşti a dat multe speranţe cetăţenilor noştri, însă acum sunt resemnaţi în această privinţă. Prefer să dau atenţie maximă problemelor care se pot rezolva şi proiectelor care se pot realiza, cu speranţa că acest proiect de interes naţional, numit Canalul Dunăre-Bucureşti, să fie realizat cândva, cu promisiunea că eu îl voi sprijini în totalitate, dacă va depinde de mine.

 

 

Nu vreau să va întreb ce veţi face în următorii patru ani. Aş vrea să îmi spuneţi ce nu veţi face.

Nu voi face nimic din ceea ce nu-mi va permite legea, nu voi uita de cetăţeni, nu voi minţi, nu voi ţine de scaun cu orice preţ.

 

 

Budeşti este un oraş privit cu neîncredere de investitori. Cum credeţi că se pot crea mai multe locuri de muncă în oraş?

Cred că prin reabilitarea drumurilor, finalizarea reţelei de apă şi canalizare, prin introducerea sistemului de gaze şi prin comportamentul meu de zi cu zi voi face investitorii să privească cu alţi ochi situaţia din Budeşti.

 

 

Cum va arăta oraşul Budeşti peste patru ani?

Vreau ca oraşul Budeşti să arate peste patru ani ca o localitate normală, cu condiţii normale de trai,să arate mai bine ca acum şi mai prost ca peste opt ani.

 

 

De ce va este teamă cel mai mult în acest moment?

Cea mai mare temere pe care o am în prezent este aceea de a nu+i dezamăgi pe cei care au avut şi au încredere în mine.

 

 

În final, o întrebare valabilă pentru orice politician: Nu va este teamă că după ocuparea funcţiei de primar veţi putea ajunge client al DNA?

Educaţia şi principiile pe care le am îmi permit să cred că nu trebuie să-mi fie frică de faptul că voi ajunge client al DNA-ului, al Poliţiei sau ANI.

Alte stiri din Politic

Ultima oră