Klaus Iohannis, în faţa parlamentarilor cu Strategia Naţională de Apărare

22 Iun 2015
Klaus Iohannis, în faţa parlamentarilor cu Strategia Naţională de Apărare
Mesajul preşedintelui României adresat Parlamentului cu privire la Strategia Natională de Apărare. Klaus Iohannis a taxat votul privind respingerea ridicării imunităţii, precum şi legea prin corespondenţă, despre care a spus că nu ar avea sprijin politic. 

Principalele declaraţii ale preşedintelui:


Una dintre primele mele promisiuni a fost aceea că voi prezenta Parlamentului în termen de 6 luni de la preluarea mandatului Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

A fost şi un angajament personal. Am ţinut să aveam strategia gata ca să respectăm legea, ca să onorez promisiunile şi ca să oferim României o viziune.

Acest lucru s-a întâmplat prin dialog şi consens, cu specialişti, societăţii ceivile, mediul academic şi partidele politice. Toate acestea sunt o dovadă de normalitate.

Strategia revine în obligaţia preşedintelui României. Strategia este mult mai mult decât atât. Este o declaraţie pe care România o va face. Priveşte deopotrivă statul, societatea şi cetăţeanul.

Strategia se referă la apărare şi securitate naţională. Societatea românească are nevoie de o strategie care răspunde unei realităţi concrete.

România puternică în Europa şi în lume. Aceasta este viziunea pe care am întemeiat strategia de apărare. Un stat puternic îşi respectă şi protejează cetăţenii. România este puternică, dacă instituţiile noastre sunt puternice.

Oriunde s-ar afla, cetăţenii trebuie să ştie că statul are grijă de ei. O Românie puternică ştie să îşi protejeze bunurile naturale şi resursele.
Consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, aprofundarea cooperării cu statelor vecine şi cu Ue se numără printre obiectivele Strategiei. Garantul principal al secutirităţii România este NATO.

Angajamentul tuturor partidelor politice de a creşte bugetul Apărării arată că partidele înţeleg momentul şi importanţa.

Trebuie să dovedim că avem capabilităţile necesare.

În afara elementelor care ţin de apărare, securitatea nu mai poate fi separată de un mediu economic competitiv, de existenţa unor sisteme publice, educaţie, sănătate, pensii

A venit momentul să lăsăm deoparte practica documentelor stufoase şi abandonate în sertare. Aceasta strategie este abia începutul unui proces, va fi urmată de alte documente.

Insist pe cooperarea instituţională. Ne trebuie o concepţie unitară. Revin asupra necesităţii de a reînoi cadrul legislativ a instituţiilor care lucrează în sfera apărării. O bună cooperare cu parlamentul este fundamentală.

În faţa situaţii existente există un singur răspuns – continuitate.

Avem oportunutitatea de a merge la Bruxelles cu un document propriu, nou şi comun asumat de întreaga clasă politică.

Am propus un parteneriat care să redea oamenilor încrederea în instituţii. În acest parteneriat au fost proiecte care au fost duse la bun sfârşit. Nu sunt foarte mulţumit, dar sunt conştient că am găsit un minim numitor comun.

Nu pot să spun acelaşi lucru despre votul prin corespondenţă, unde nu constat voinţă politică. Nici în privinţa cererilor din Justiţie lucrurile nu stau mai bine. O Românie puternică înseamnă că nimeni nu este mai presus de lege.

Alte stiri din Politic

Ultima oră