Întâlnirile şefei AEP cu diaspora: Quatarul, mai tare ca Italia

28 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Întâlnirile şefei AEP cu diaspora: Quatarul, mai tare ca Italia

În cursul zilei de astăzi, şefa AEP îşi încheie turneul în Germania. Ea s-a întâlnit cu reprezentanții comunităților de români din Munchen și Bonn pentru a discuta despre modificările aduse legislației privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, procedurile de înscriere în Registrul electoral și de exercitare a votului prin corespondență, conform unui comunicat al AEP.

Nici Germania nu are o comunitate foarte numeroasă de români, comparativ cu Italia. Conform cifrelor date publicităţii înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, în Germania trăiesc 236.000 de români, în timp ce în Italia numărul lor este de aproape un  1 milion, respectiv, 993.000.

O comunitate puternică de români, a doua după Italia, este în Spania, unde trăiesc 922.000 de conaţionali. Conform AEP, ei au fost informaţi despre noua legislaţie electorală în primele două săptămâni ale campaniei, de vicepreședintele AEP, Dan Vlaicu.

În Austria, unde a fost preşedintele AEP, sunt 80.000 de români, în timp ce Quatarul, o altă ţară vizitată de Ana Maria Pătru, nu apare în statistica celor mai importante comunităţi de români.

Dar ce s-a întâmplat la întâlnirile conducerii AEP cu reprezentanții comunităților de români din ţările vizitate? Ne spune tot comunicatul AEP: au primit un set de materiale tipărite precum ”Ghidul alegătorului român din străinătate”, pliantele ”Votezi. Expediezi. Contezi”, ”Expertul electoral” și ”Operatorul de calculator în secția de votare”.

În acest caz, de ce mai era nevoie de acest turneu? Ana Maria Pătru spune că da: ”Obiectivul nostru este ca românii din străinătate să fie corect informați. Sunt multe noutăți în lege și de aceea este nevoie să le explicăm din timp. Cei cu care ne întâlnim vor deveni ei înșiși vectori de comunicare, împărtășind informațiile primite de la noi către toți ceilalți membri ai comunității românești. Pe termen scurt, obiectivul acestei campanii este să determine un număr cât mai mare de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate să se înscrie în Registrul electoral, pentru a putea vota în condiții mai bune decât în 2014”.

Iar turneul şefilor AEP nu se va încheia aici. În perioada următoare, AEP şi MAE  au planificate alte 25 de întâlniri  în capitale ale statelor europene și în localitățile cu o prezență românească semnificativă.

Alte stiri din Politic

Ultima oră