De ce a fost obligat Guvernul să organizeze alegeri anticipate

06 Mai 2015
De ce a fost obligat Guvernul să organizeze alegeri anticipate
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au făcut publică, miercuri, motivarea sentinţei prin care Guvernul este obligat să organizeze alegeri anticipate la Consiliul Judeţean Cluj. Conform acesteia, Executivul a refuzat să organizeze alegeri anticipate în termenul legal prevăzut de lege, de 90 de zile, aspect catalogat de magistraţi ca fiind “exces de putere”, informează mediafax.ro.

“Conform aceluiaşi act normativ (n.r. - Legea nr. 544/2004 care reglementează termenul legal de organizare a alegerilor anticipate) se asimilează actele administrative şi refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau interes legitim. În sensul legii, termenul de refuz nejustificat de a soluţiona o cerere constituie exprimarea explicită cu exces de putere a voinţei de a nu rezolva o cerere a unei persoane, iar exces de putere semnifică exercitarea dreptului de apreciere al autorităţii prin încălcarea limitelor prevăute de lege sau prin încălcarea drepturilor”, se arată în motivarea magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit acestora, Guvernul a motivat faptul că nu a organizat alegeri anticipate pentru conducerea CJ Cluj cu faptul că un astfel de demers ar fi fost costisitor şi ar fi dezechilibrat bugetul de stat, însă magistraţii susţin că termenul de 90 de zile stabilit prin lege era suficient şi pentru rezolvarea eventualelor probleme de natură financiară.

“Ţinând cont de exigenţele interesului unei comunităţi, dar şi de greutăţile întâmpinate în finalizarea procedurilor de organizare a alegerilor parţiale inclusiv sub aspectul financiar, legiuitorul a stabilit un termen rezonabil. Ori în condiţiile în care legea stabileşte un termen rezonabil, iar echilibrul interesului comunităţii locale o impune, nu se poate reţine o justificare în sensul evocat de pârât”, se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

PNL Cluj a intentat proces Guvernului pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, câştigându-l, în 3 aprilie, la Curtea de Apel Cluj, însă sentinţa nu este definitivă. La proces, Executivul a trimis doar o întâmpinare în care arăta că la Cluj nu au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj pentru a nu irosi "nejustificat bani de la bugetul de stat".

Guvernul  poate ataca sentinţa Curţii de Apel Cluj la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la publicarea motivării. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră