Senatul a decis: Dan Șova POATE fi reținut și arestat!

03 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Senatul a decis: Dan Șova POATE fi reținut și arestat!

UPDATE 11:30 - Senatorii au aprobat prin vot cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a seocial-democratului Dan Șova. Au fost 95 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" și două voturi anulate.

"Procedând la numărarea voturilor exprimate de către senatori, prin vot secret cu bile, (...) Comisia de numărare a voturilor a constatat următoarele: numărul total al senatorilor — 165; număr total de voturi exprimate — 127, din care voturi 'pentru' — 95, iar voturi contra — 30 și voturi anulate — două. Ca urmare a faptului că, în urma votului exprimat, a fost întrunit votul majorității senatorilor prezenți, (...) Senatul încuviințează reținerea și arestarea preventivă a dlui senator Șova Dan", a anunțat, de la Tribuna Senatului, senatorul Laurențiu Coca.

Președintele de ședință, Ioan Chelaru, a precizat că Hotărârea Senatului de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova va fi transmisă ministrului Justiției.

......................................

Plenul Senatului urmează să voteze cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Senatorul social-democrat se află la al treilea vot în Senat, după ce prima solicitare a fost votată de două ori în urma unei decizii de neconstituționalitate.

Cele mai importante declarații făcute de Șova în plenul Senatului:

- Ma aflu in fata dumneavostră pentru a treia oara, cred ca ma apropii de un record

- S-a prezentat in fata dumneavostră un dosar de 3000 de file. Acel dosar se refera la doua infractiuni - abuz in serviciu si trafic de influenta. Din cele 3000 file, referitor la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunt si ordonantele procurorilor

- In dosar, in afara de denunt, nu exista nicio proba. Atat. Cum s-a desfasurat totul, va spun foarte sincer - cineva a facut un denunt pe data de 9 octombrie, nu am stiut nimic, s-au facut filele, pe 19 noiembrie am fost adus cu mandat la DNA desi ma aflam sub control judiciar. Intrebat de ce am fost adus, pe mandat scria ca este motivat de dorinta de a nu lua legatura cu oamenii din dosar - cu unul nu am luat leg de 5 ani cu ceilalti nu aveam voie prin controlul judiciar. Pentru nicio cerere nu am fost trimis in judecata

- Sunt unul din putinii oameni din Senat care au 20 de ani de experienta juridica. Exista o moda sa vorbim despre renuntarea la imunitate. Stimati colegi simpla discutie despre renuntarea la imunitate ne face de ras in Europa de la Stockholm la Atena. Imuntiatea parlamentara nu inseamna imunitate juridica. Vorbesc despre lumea justitiei ca si cum ar fi niste zei. Justitia este condusa de oameni condusi de sensibilitati

- Pot fi judecat foarte bine in acest dosar. Urmarirea penala este finalizata. Nu am vazut ca se sperie de mine lumea in statia de tramvai, nu stiu de ce reprezint un pericol public

- In raportul MCV anual, in documentul tehnic anexat se vorbeste permanent ca in mod incorect ajung informatii din dosar in presa. Citesc despre dosar in presa si va informez oficial ca eu am primit dosarul ieri

- O ultima idee: sunt multi lideri politici care vorbesc despre independenta justitiei. Eram aici cu totii in 2011 si aveam in banci membrii proaspat alesi ai CSM. Erau trei membri care nu au fost votati pt ca Traian Basescu a dat ordin PDL sa nu ii voteze ca nu ii placea de ei.

Dan Șova le-a transmis colegilor senatori să voteze "așa cum scrie la regulament și în Constituție - potrivit propriei conștiințe". 

Procurorii DNA au dispus, la sfârșitul lunii trecute, începerea urmăririi penale fața de Dan Șova, într-un nou dosar. Senatorul PSD este acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar mai sunt cercetați Mihai Bălan, director general al CET Govora și Constantin Lăpădat, director economic în cadrul SC CET Govora, acuzați de două infracțiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

"În perioada 2006 — 2008, Dan Șova i-a determinat pe Mihai Bălan și pe Constantin Lepădat să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la 1 martie 2006 și 19 martie 2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați 'Șova și Asociații' două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei", se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, contractele au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați "Șova și Asociații". Procurorii susțin că astfel a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de peste 667.000 euro și peste 1,8 milioane lei.

Dan Şova acuzat că a primit 100.000 de euro

Într-un alt dosar, senatorul Dan Șova este urmărit penal de procurorii DNA după ce aceștia au constatat că ar fi primit 100.000 de euro în schimbul traficării influenței la directorul general al CET Govora, pentru încheierea unui contract de asistență juridică cu "Șova și Asociații".

În dosar, a fost reținut Mihai Bălan, director general al CET Govora, pentru abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale), urmând a fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul lui Dan Șova, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru trafic de influență, iar Codruţa Kovesi a cerut Senatului reţinerea şi arestarea.

Ieri, senatorii juriști au întocmit un raport favorabil în cazul acestei cereri, raportul Comisiei urmând să fie înaintat Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a ședinței plenului Senatului de miercurea viitoare.

Alte stiri din Politic

Ultima oră