Băsescu: Am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută

25 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Băsescu: Am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută

Liderul PMP Traian Băsescu a mers marţi la Comisia juridică  din Senat pentru a-şi susţine amendamentele depuse la proiectul legii graţierii. Printre acestea se numără şi unul care prevede graţierea femeilor însărcinate sau care au un copil în întreţinere, chiar dacă au fost condamnate pentru corupţie.

Băsescu a criticat arestarea preventivă a Crinuţei Dumitrean, fost şefă ANRP, însărcinată în luna a opta. "Dacă pasiunea este să fie tratate ca bărbaţii, rezolvaţi problema, dar o femeie trebuie sa fie tratată altfel decât barbaţii, mai ales când e vorba de penitenţă. O femeie care are în întreţinere un copil de până la 14 ani, acel copil sigur are nevoie de mamă. Pe mine m-a oripilat ce aţi făcut când o femeie gravidă în 8 luni aţi băgat-o în beciul domnesc. Dacă asta vreţi să fie abordarea faţă de femeie, faceţi o ţară de procurori! Eu ţin foarte mult la acest amendament, dar cred că regimul pentinciar al femeilor este îngrozitor. Băgaţi-le mai puţin în puşcărie decât pe bărbaţi", a spus senatorul PMP, conform hotnews.ro.

Ulterior, Băsescu, susţinându-şi un amendament la proiectul legii graţierii, a declarat: "Din categoriile excluse (de la graţiere - n. r.), elimin şi eu violenţa, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie. Au luat o mită într-o primărie, într-un minister. Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută".

Senatorii din Comisia juridică au adoptat marţi mai multe amendamente la proiectul legii graţierii, iniţiat de Guvern. Astfel, conform mediafax.ro, vor fi graţiate în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani. De asemenea, vor fi graţiate, în parte, cu 1/2, pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Tot la jumătate vor fi graţiate şi  pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate.

De asemenea, amendamentul prevede că se graţiază cu jumătate pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani aplicate şi persoanelor care şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap.

Un alt amendament adoptat prevede  graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.

Senatorii din Comisia juridică au votat luni prelungirea termenului de adoptare tacită a proiectului Legii graţierii de la 45 la 60 de zile, termenul iniţial de adoptare tacită fiind 25 aprilie. Proiectul de lege este iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Alte stiri din Politic

Ultima oră