UPDATE. PMP începe să scârţâie: Turcescu îl atacă pe Băsescu

20 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. PMP începe să scârţâie: Turcescu îl atacă pe Băsescu

Deputatul PMP Robert Turcescu îl atacă pe liderul partidului, Traian Băsescu, după ce fostul preşedinte a depus mai multe amendamente la proiectul legislativ al Guvernului privind graţierea, una dintre propuner vizându-i şi pe cei condamnaţi pentru corupţie. 

Traian Băsescu consideră proiectul de lege iniţiat de Guvern prea restrictiv, conform news.ro, şi propune inclusiv graţierea celor condamnaţi pentru violare de domiciliu, furt calificat în toate formele, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice si mijoace de plata electronice, infracţiunile de corupţie în toate formele, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic şi constituirea de grup infracţional organizat în toate formele.

Propunerile lui Băsescu l-au deranjat însă pe Robert Turcescu. Într-o postare pe Facebook, Turcescu reaminteşte declaraţia lui Băsescu din decembrie anul trecut: "Am obligatia ca in numele democratiei , impreuna cu toate resursele politice ale micutului PMP, sa asigur o opozitie ferma, fara compromisuri, fara jumatati de masura. Asta este democratia. Pana la urma, acesta pare sa fi fost destinul meu in politica: opozitia fara compromisuri la PSD".

Turcescu spune acum că, după ce a devenit deputat PMP, a înţeles să-şi asume mandatul pentru următorii patru ani ca "opozant ferm al politicilor pesediste", "fără compromisuri şi jumătăţi de măsură".

"Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil si va duce la disolutia Partidului Miscarea Populara. PMP este un proiect viabil, necesar democratiei romanesti, dar numai in conditiile in care declaratia presedintelui Basescu din decembrie 2016 va ramine in permanenta actualitate. Asta este democratia, adevarata democratie: sistemul in care, adeseori, e mult mai necesara o buna Opozitie, fara compromisuri, fara jumatati de masura!", susţine Turcescu.

La rândul său, liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, spune că amendamentele sunt ale lui Băsescu, nu ale partidului şi că luni va avea loc o şedinţă de partid pentru clarificări.

"Eu în calitate de lider de grup nu am văzut aceste amendamente, nu s-au discutat în cadrul partidului. Consider că nu sunt ale PMP, dacă ele vor fi depuse le vom analiza şi noi cu mult atenţie, dar vor fi ale dlui preşedinte Traian Băsescu şi nu ale partidului. Nu vreau să fie interpretate altfel aceste declaraţii ale mele, vom avea o discuţie în sânul partidului şi vom clarifica. Domnia sa probabil are motive deplin intemeiate să facă demersuri în calitate de senator. Nu am avut o discuţie cu dl presedinte, îl respectăm dar în acest moment este important să avem discuţii", a declarat joi Eugen Tomac. 

În ciuda valurilor produse în partid, Băsescu spune că îşi susţine în continuare amendamentele pe care le-a depus la Legea graţierii, inclusiv cel care prevede graţierea pedepselor de până la zece ani, chiar şi pentru corupţi, dacă achită pagubele aduse statului.

"Nu este vorba de amendamente ale PMP, este vorba de o iniţiativă a mea ca senator în Senatul României şi ca om cu multă experienţă. Partidul nu trebuie să îşi asume iniţiativa mea. Eu am spus în mod repetat că sunt adeptul unei graţieri largi, în perspectiva unei noi politici penale în România, adică o politică penală care să vizeze recuperarea oamenilor (...) având în vedere frecvenţa cu care sunt acuzaţii în zona corupţiei, am considerat că pentru cei care nu sunt recidivişti şi care plătesc daunele pe care le-au produs, se poate avea în vedere graţierea. Deci să plătească pagubele produse şi să nu fie recidivist, că dacă e recidivist înseamnă că nu se face bine.", a declarat Băsescu pentru mediafax.ro.

Alte stiri din Politic

Ultima oră