EXCLUSIV: Sociologul Alin Teodorescu:“Va fi o schimbare şi va trebui făcută sub presiunea străzii”

04 Noi 2015
EXCLUSIV: Sociologul Alin Teodorescu:“Va fi o schimbare şi va trebui făcută sub presiunea străzii”
Sociologul Alin Teodorescu a declarat pentru mariustuca.ro că nemulţumirile românilor ieşiţi în stradă ar putea avea ca finalitate apariţia unui al treilea partid, de centru –stânga, rupt din cele două mari partide- PSD şi PNL.

Premierul Ponta a demisionat astăzi din funcţie, un gest pe care unii l-au considerat o surpriză. A fost o surpriză sau era de aşteptat după mitingul de luni seara?

Alin Teodorescu: Era normal. După părerea mea, când s-a angajat în cursa prezidenţială, Victor Ponta a ieşit din politica mare. Este o ieşire demnă a premierului Ponta, dar nu putem spune că la 42-43 de ani are un viitor politic prea luminos.

De ce?

Are probleme cu justiţia care s-ar putea accentua şi a rămas şi fără funcţia de premier şi cea de lider al PSD. Şi alţii au avut totul şi au pierdut totul într-un an şi jumătate.

Premierul Ponta şi guvernul său au demisionat, dar oamenii sunt în continuare în stradă. Nu a fost suficient?

Nimeni nu se aştepta să obţină ce a cerut atât de repede. Au elan de protest, dar nu mai au obiect. Tot ce au cerut aseară, mai puţin partea de anchetă în cazul tragediei de la Colectiv, s-a realizat. Oamenii sunt puţin derutaţi.

Totuşi, ei au unele cerinţe clare. Una ar fi schimbarea clasei politice care nu se poate realiza însă foarte repede şi cu nişte partide care par nepregătite
.
Clasa politică nu se schimbă imediat, ci doar după alegeri. Este clar că oamenii nu sunt mulţumiţi de politica făcută de ambele părţi, PNLşi PSD. După instalarea bipartidismului în societate apare un segment nemulţumit de ambele partide. Spre exemplu, în Marea Britanie această nemulţumire a dus la apariţia unui al treilea partid, iar în Polonia la dispariţia unui partid de stânga. Ca atare, va fi în continuare o presiune a străzii nemulţumită de ambele partide. Într-adevăr partidele sunt nepregătite, nu înţeleg ceea ce vrea publicul. Pe primul loc este corupţia, iar arestările nu rezolvă problema.

Este posibil ca şi în România, din cauza acestor nemulţumiri, să apară un al treilea partid şi pe ce zonă a eşichierului politic s-ar situa, având în vedere profilul celor care ies în stradă?

Din cercetările noastre rezultă că majoritatea sunt de centru-stânga. Ce a fost de dreapta s-a adunat.

Deci un al treilea partid ar trebui să fie de centru-stânga?
Da, şi să fie rupt din ambele partide (PNL, PSD) până va reuşi să-şi promoveze o nouă garnitură de  politicieni. Putem avea diverse ieşiri în stradă, dar va fi o schimbare şi va trebui făcută sub presiunea străzii. E mai greu decât schimbarea calculată. Dacă îi laşi pe politicieni în pace, nu fac nimic. Dovadă că nu au făcut legea votului prin corespondenţă şi nici nu au redus numărul de parlamentari, deşi o puteau face prin lege, nu prin modificarea Constituţiei. 

Care este rolul preşedintelui Iohannis în această ecuaţie a schimbării?
Iohannis e foarte detaşat de ceea ce se întâmplă în România. Nu a intuit corect ceea ce se va întâmpla. Să sperăm că va veni cu o soluţie corectă. E dificil să o faci cînd ai agitaţie în stradă, când orice incident poate degenera incontrolabil.

Care ar fi în opinia dvs soluţia corectă?

PSD are primul cuvânt şi ar trebui să vină cu un guvern de sacrificiu. Tocmai pentru că are un mandat limitat, până la alegeri, acest cabinet de sacrificiu poate face anumite lucruri dacă înţelege ce vrea publicul. Iar dacă o va face, PSD poate deveni majoritar.

Chiar şi în cazul unor alegeri anticipate, cum cere PNL?

Alegerile anticipate sunt o diversiune a PNL. Acestea nu se pot organiza deoarece legea nouă privind alegerea Parlamentului se aplică din 2016, legea veche fiind abrogată. În prezent, există un vid legislativ între scrutinul din 2012 şi cel din 2016.

Ce se va întâmpla cu UNPR?

Nu va fi într-o situaţie confortabilă dacă PSD nu-i pune oamenii pe liste. Cauza imediată a demisiei premierului şi Guvernului a fost comportamentul lui Gabi Oprea, ori, acum, pesedişti importanţi se opun cedării unor locuri pe liste unui partid care i-a scos de la guvernare.

Putem vorbi de o criză politică? 

Nu e o criză politică, e o cumplită tragedie care putea fi prevenită dacă cei responsabili îşi făceau datoria.
Când credeţi că vom avea un nou guvern?
În funcţie de cât de repede se mişcă PSD.
 
Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră