Tradiţii şi superstiţii. Obiceiuri din bătrâni. Secetă mare? Ne salvează paparudele

24 Apr 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Obiceiuri din bătrâni. Secetă mare? Ne salvează paparudele

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. În Rusia, în anumite localități, când e nevoie de ploaie, trei oameni se duc într-o pădure și se urcă în niște brazi. Unul dintre ei bate cu un ciocan într-o căldare de aramă sau într-un butoiaș, imitând tunetul; altul freacă doi tăciuni aprinși făcând să sară scântei (acesta închipuie fulgerele); iar al treilea moaie un mănunchi de crăci înfrunzite într-un vas cu apă și stropește de jur-împrejur, imitând astfel ploaia.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. O altă magie imitativă e datina oltenească cunoscută sub numele de fierărit. Când e secetă, flăcăii se adună, noaptea, în curtea bisericii având fiecare câte un clopot de la gâtul vitelor. Unul din ei se suie în turla bisericii și începe să tragă clopotele și să bată în toaca din fier, pe când cei rămași jos fac un zgomot infernal cu clopotele de vite, unele dogite, altele crăpate, de vuiește satul și răsună codrii.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. Apoi umplu niște butoaie cu apă de la fântână, stropesc de jur-împrejur și se duc după aceea pe la casele oamenilor, udând lumea cu apa din hârdaie. Așadar, zgomotul făcut de clopote caută să imite bubuitul tunetului, iar udarea cu apă e magie imitativă cu ajutorul căreia își închipuie că vor decide ploaia să se reverse pe pământ.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. Apa, fiind prima condiție de viață a câmpului, e firesc lucru ca uneltele întrebuințate la lucrul pământului să joace și ele un rol în magia imitativă care are ca scop provocarea ploii. De aceea, una din datinile cele mai uzitate e să se fure o grapă și să se arunce într-o apă curgătoare. În Țara Oltului, o femei care-și alăptează încă pruncul la sân fură o grapă și o aruncă în apă.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. Aiurea, se aruncă în apă plugul; întocmai ca în unele ținuturi din India, din Caucazia și din Armenia; unde femei și fete, uneori dezbrăcate până la brâu, se înhamă la un plug pe care-l târăsc pe câmp, noaptea, și-l aruncă apoi în apă. Alteori, femeia însărcinată e luată ca simbol al rodniciei. După cum ea dă naștere unui prunc, tot așa câmpul e chemat s-o imite și să dea rod. Se toarnă deci apă peste o femeie însărcinată, ca și cum s-ar uda însuși câmpul de ploaie.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. Tot printr-o magie imitativă se caută în Bucovina să se provoace ploaia, turnându-se apă peste o fetiță, până începe să plângă. Lacrimile ce curg șiroaie pe obraji ei sunt menite să atragă, prin imitație, ploaia ce trebuie să se reverse cu aceeași abundență.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. Această practică magică nu se deosebește prea mult de cea pe care o găsim la locuitorii din insula Jawa, unde doi oameni se biciuiesc atâta timp cu nuiele pe trupul gol, până când sângele începe să curgă șiroaie pe corpul lor. Sângele care curge trebuie să atragă, prin imitație, revărsarea ploilor.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Provocarea ploii. Datina cea mai răspândită la noi este, însă, de a se fura o oală nouă spre a se arunca într-un puț. Alteori se aruncă în apă ceaunul în care se face mămăliga, ca să ceară apă. Foarte adesea se fură de la o femeie însărcinată un țest, în care se coace pâinea, și se aruncă pe ascuns în fântână. Aiurea este obiceiul ca trei fete să fure de la trei femei însărcinate trei linguri și să le arunce în puț.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră