Bob Dylan, la 80 de ani

24 Mai 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Bob Dylan, la 80 de ani

Bob Dylan, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai tuturor timpurilor, împlinește astăzi, 24 mai, vârsta de 80 de ani.

Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) s-a născut în Duluth, Minnesota, SUA, la 24 mai 1941. A crescut în Hibbing, Minnesota, de la vârsta de şase ani. Dylan a învăţat să cânte singur la pian şi chitară, punând bazele unei trupe rock & roll numită "Golden Chords", în perioada în care se afla în liceu, pe care l-a absolvit în a1959. A studiat apoi arta la University of Minnesota din Minneapolis.

A început să cânte prin cafenele în timpul colegiului, sub titulatura de Bob Dylan, luându-şi numele de la poetul Dylan Thomas. Inspirat de Hank Williams şi de Woody Guthrie, Dylan a început să asculte blues. A petrecut vara anului 1960 în Denver, unde l-a cunoscut pe cântăreţul de blues Jesse Fuller, cel care şi-a pus amprenta asupra stilului componistic şi de chitarist ale lui Dylan.

A ajuns la New York în ianuarie 1961, impresionând comunitatea folk din Greenwich Village. Bob a început să-l viziteze pe idolul său, Woody Guthrie, când acesta se afla în spital. Tot atunci l-a întâlnit pe John Hammond (Columbia Records), care l-a ajutat să lanseze, în martie 1962, primul disc - o compilaţie de piese folk şi blues. Un an mai târziu, a compus un număr impresionant de cântece, majoritatea cu mesaj politic. Unele dintre acestea au fost incluse pe al doilea disc - ''The Freewheelin Bob Dylan''. Albumul a avut un impact major asupra comunităţii folk din Statele Unite, mulţi interpretând cover-uri după aceste melodii. Dintre aceştia, cei mai importanţi au fost Peter, Paul & Mary, care au transformat melodia ''Blowin in the Wind'' într-un mare hit al anului 1963.

Turneul din 1965 a constituit principala sursă pentru documentarul ''Don't Look Back'' al lui D. A. Pennebaker. Dylan va capta atenţia fanilor muzicii pop în vara aceluiaşi an, când single-ul ''Like a Rolling Stone'' a ocupat locul 2. Peste 100 de artişti au interpretat cover-uri după creaţiile sale în anii '64 - '66, înregistrând, în 1966, peste 10 milioane de discuri vândute în întreaga lume.

În toamna anului 1965, Dylan angajează trupa Hawks, care realizase backing pentru Ronnie Hawkins. Hawks şi-au schimbat numele în "The Band" în 1968, devenind cea mai cunoscută trupă de backing a lui Dylan. La 29 iulie 1966, Dylan are un accident de motocicletă în apropierea casei sale din Woodstock, New York, suferind traume la nivelul vertebrelor gâtului. La câteva luni după accident, Dylan s-a retras împreună cu "The Band" şi a înregistrat câteva demo-uri, surprinzând prin versurile directe şi sound-ul înclinat mai mult spre blues, heavy country şi folk. Câteva dintre acestea au apărut în 1975 pe albumul dublu ''The Basement Tapes''.

Revenirea artistului, după perioada de recuperare în urma accidentului, în decembrie 1967, cu ''John Wesley Harding'', a fost o surpriză pentru public, piesa devenind un hit şi ajungând pe locul 2 în SUA şi pe prima poziţie în Marea Britanie.

În 1972, începe cariera de actor, interpretând rolul lui Alias în ''Pat Garrett and Billy Kid'' (regia Sam Peckinpah - 1973). Tot el a compus şi soundtrack-ul filmului, cuprinzând cântecul ''Knockin' on Heaven's Door'' - cel mai mare hit al său după ''Lay Lady Lay''. Soundtrack-ul a fost ultima lansare pe care Dylan a avut-o în colaborare cu Columbia, ulterior semnând cu David Geffen (Asylum Records).

În 2003, participă ca scenarist, actor şi autor al muzicii în lung-metrajul ''Masked and Anonymous''. Cântecul său, "He was a friend of mine", compus pentru Willie Nelson, va fi inclus în filmul "Brokeback Mountain". Doi ani mai târziu, în 2005, cu ocazia lansării documentarului lui Martin Scorsese, "No Direction Home", a apărut pe piaţă ''The Bootleg Series, Vol. 7'', care conţine coloana sonoră şi alte câteva melodii inedite.

Publicarea primului volum al memoriilor sale, ''Chronicles, Vol. 1'', a fost cartea cea mai vândută timp de 19 săptămâni în SUA. În august 2006, lansează ''Modern Times'', album cu 19 cântece noi care au ajuns în vârful topurilor în SUA şi în numeroase ţări din Europa.

În iunie 2007, Bob Dylan a primit ordinul Prince of Asturias Awards. La 1 octombrie, acelaşi an, Columbia Records a lansat ''Dylan'', un triplu album, unde sunt strânse cele mai bune melodii din întreaga sa carieră muzicală, precizează cinemarx.ro. La sfârşitul anului 2007, Dylan a înregistrat o versiune a melodiei "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Anul următor, Ace Records a lansat ''Theme Time Radio Hour With Your Host Bob Dylan'', un album cu 50 de piese. La 7 aprilie 2008, Bob Dylan a primit o menţiune specială a Pulitzer Prize Special Citations and Awards pentru profundul impact pe care l-a avut în muzică şi în cultura nord americană, marcat prin compoziţii lirice şi cu o extraordinară putere poetică.

În 2009, Dylan a relansat ''Together Through Life'', care a intrat din start în topurile britanice şi americane. În 2012, a lansat albumul al 35-lea din carieră, ''Tempest''. În acelaşi an, a primit Presidential Medal of Freedom.

În anul 2016 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”. Bob Dylan nu a fost prezent la banchetul din 10 decembrie 2016 dat în cinstea câștigătorilor premiului Nobel. Cuvântarea sa de mulțumire a fost citită de Azita Raji, ambasadorul SUA în Suedia.

A obţinut zece premii Grammy (primul în 1962, ultimul în 1997) dintr-un total de 38 nominalizări (ultima în 2017).

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Muzica

Ultima oră