Arta fugii In memoriam Erich Bergel la Cluj cu dirijorul Cristian Mandeal

25 Sep 2018
Arta fugii In memoriam Erich Bergel la Cluj cu dirijorul Cristian Mandeal    Galerie foto (2)

Arta fugii de Johann Sebastian Bach/Erich Bergel este monumentalul opus pe care îl va prezenta dirijorul Cristian Mandeal, vineri, 28 septembrie 2018, ora 19, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, într-un concert simfonic In memoriam Erich Bergel (20 de ani de la dispariție) ce se va desfăşura la Biserica reformată calvină din Cluj Napoca.

Într-o vreme în care accesul la informația directă, vie, era ca și inexistent, Erich Bergel a însemnat pentru mine idealul de probitate artistică, de creativitate și împlinire profesională, modelul absolut la care orice tânăr dirijor aflat încă în perioada sa de maturizare nu poate decât să aspire.”, declara Cristian Mandeal.

Erich Bergel (1930, Râșnov -1998, Ruhpolding, Germania) a fost dirijor principal al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca, între 1966 și 1971. În perioada 1958 și 1962, a fost închis din motive politice. A plecat în Germania în 1971, unde a fost susținut de Herbert von Karajan. Între 1974 și 1980 a condus Internationale Bayreuther Jugendfestspiele. Din 1979 a fost profesor de dirijat și educație orchestrală la Academia de arte din Berlinul de Vest. Între 1989 și 1994 a fost dirijor principal al Orchestrei Societății Simfonice din Budapesta.

Arta Fugii este ultima lucrare scrisă de Bach, rămasă neterminată, fără un titlu sau un anume instrument ori orchestraţie specificate. Este o lucrare tulburătoare în perfecțiunea ei, un testament artistic încă învăluit în multe aspecte necunoscute. Erich Bergel a fost cel care a creat o versiune pentru orchestră a lucrării în care s-a apropiat ca nimeni altul de spiritul acestei muzici.

Dirijorul Cristian Mandeal nu a mai avut ocazia de a se întâlni cu această monumentală lucrare din anul 2007, când a dirijat-o la Cluj, Brașov și București în cadrul Festivalului “George Enescu”. După ce va prezenta această lucrare la Cluj, o va relua în toamna următoare, cu Panon Philharmonic, la Pecs, în Ungaria.

Orchestrația și extraordinara încercare de finalizare a acestei capodopere absolute, chintesență a gândirii occidentale, a fost numită la timpul ei ca fiind o înfăptuire de o importanță epocală pentru întreaga muzică universală. Proiectarea gândirii abstracte în sfera concretului îi conferă o dimensiune nouă făcând-o accesibilă percepției omenești comune, iar abordarea ei de către instrumentele unei orchestre o umanizează în cel mai înalt grad posibil.” afirma Cristian Mandeal în faţa redescoperirii monumentalei lucrări Arta fugii de Johann Sebastian Bach/Erich Bergel, la mai bine de 10 ani de la abordarea precedent.

După perioada mai lungă petrecută la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca în anii ‘80, Cristian Mandeal a revenit frecvent pe scena orchestrei alături de care a petrecut anii maturizării ca dirijor şi împreună cu care a realizat o discografie complexă, printre care integrala simfoniilor de Bruckner pentru casa de discuri Electrecord, înregistrări care au fost transpuse recent pe CD în Japonia la casa de discuri Tobu Classics.

Un reper important al toamnei pentru Cristian Mandeal va fi revenirea la Cluj pe 28 octombrie, cu Recviemul de Verdi într-un concert In memoriam Gheorghe Roşu (un an de la dispariţie), alături de soliştii corul şi orchestra Operei Române din Cluj.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră