Cristian Mandeal - concert de succes in deschiderea Festivalului Schumann de la Zwickau

02 Iun 2018
Cristian Mandeal - concert de succes in deschiderea Festivalului Schumann de la Zwickau Galerie foto (4)

Festivalul Schumann a fost inaugurat printr-un concert de succes dirijat de Cristian Mandeal, aflat la pupitrul Filarmonicii din Dortmund, oraș partener al festivalului cu un program Schumann Brahms.

Zwickau, orașul în care s-a născut Robert Schumann în urmă cu mai bine de două secole, găzduiește între 31 mai și 10 iunie Festivalul Schumann.

Pianistul Andreas Boyde, cu care Cristian Mandeal a colaborat pentru acest concert, a interpretat Clara Schumann - Concertul pentru pian și orchestra și Robert Schumann - Concertul în la minor pentru pian și orchestră.

Recent, Cristian Mandeal, după colaborarea în premieră din luna aprilie cu Dortmunder Philharmonie mărturisea: “În general orice contact cu o nouă orchestră este incitant. În ultimul timp, au fost Lübeck, Sofia (n-am mai dirijat-o de peste 30 de ani, deci ca și necunoscută), Aalborg și Dortmund. Fiecare diferită de cealaltă. Este ca și cum un violonist sau un organist și-ar schimba mereu instrumentul. Alt sunet, alte obișnuințe, tradiții, zestre culturală, așteptări din partea dirijorului, alte reflexe în reacție. Apropierea se face însă din mers, din acțiune și este reciprocă. Ea vine atât dinspre dirijor spre orchestră cât și invers. E un proces de tatonare în care fiecare entitate încearcă să o asimileze pe cealaltă și să se adapteze ei, cunoscut fiind faptul că una fără de alta nu este posibilă în procesul de sonorizare și mai mult, de recreere a muzicii. Lucrul acesta se produce uneori mai ușor, alteori mai greu, depinzând de toți factorii enumerați înainte. Cred că arta unui dirijor matur este și aceea prin care își remodelează în permanență procedeele prin care ar putea accede spre exprimarea textului scris, dar și spre exprimarea de sine. Este un proces sensibil, atât intuitiv, cât și ca rod al unei experiențe îndelungate, la care se ajunge (sau nu) după zeci sau sute de contacte diverse.” 

 

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră