Topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite

24 Mar 2019 | scris de A.V.
Topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite

An de an, un raport mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, ONU, World Happiness Report 2018, stabilește care sunt cele mai fericite ţări din lume.

Anul acesta aflăm că în top sunt Finlanda, Norvegia şi Danemarca, urmate de Islanda, Elveţia şi Olanda, în timp ce Statele Unite s-au situat pe poziţia a 18-a, iar Rusia s-a situat pe locul 59.

Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când Finlanda se situează pe primul loc în top, în timp ce Sudanul de Sud ocupă ultima poziţie.

Autorii raportului World Happiness Report ţin cont, începând din anul 2013, de şase factori: PIB-ul pe cap de locuitor, asietenţa socială, speranța de viață, libertatea cetățenilor de a lua decizii vitale în mod independent, generozitatea şi atitudinea cetăţenilor faţă de fenomenul corupţiei.

Acești indicatori sunt evaluați pe o scară de la unu la zece puncte, după care se calculează media pentru fiecare țară în parte.

Conform raportului World Happiness Report 2018, Finlanda este ţara cu cel mai ridicat indice al fericirii, acumulând 7,63 puncte, urmată de Norvegia (7,59), Danemarca (7,55), Islanda (7,49) şi Elveţia (7,44). SUA s-au situat pe locul al 18-lea (6,88), Rusia, pe poziţia a 59-a (5,81).

România ocupă locul al 48-lea în top.

La 20 martie, la nivel mondial a fost celebrată Ziua Internaţională a Fericirii (International Day of Happiness), fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 28 iunie 2012.

Ziua Internaţională a Fericirii a fost instituită în cadrul celei de-a 66-a reuniuni a  Adunării Generale a ONU, la 12 iulie 2012, iar în cuvântul său de atunci, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, artăta că: “lumea are nevoie de o nouă paradigmă economică, una care să recunoască egalitatea dintre cei trei stâlpi ai dezvoltării sustenabile: social, economic şi cel care ţine de bunăstarea mediului. Cei trei sunt indivizibili şi împreună definesc, în mare, fericirea la nivel global”.

CREDIT FOTO: Image by Karen Warfel from Pixabay 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Life style

Ultima oră