Ţigările electronice ajută la scăderea numărului fumătorilor

27 Iul 2017
Ţigările electronice ajută la scăderea numărului fumătorilor

O creștere a gradului de utilizare a țigărilor electronice în rândul americanilor adulți este legată de o creștere semnificativă a numărului de persoane care s-au lăsat de fumat.

În studiul publicat în British Medical Journal (BMJ), oamenii de știință din California susțin că concluziile lor se bazează pe analizarea celui mai mare eșantion de utilizatori de țigări electronice folosit până acum și care a furnizat "dovezi puternice" că aceste dispozitive au contribuit la creșterea ratei de renunțare la fumat, relatează Reuters, citată de agerpres.ro.

"Aceste concluzii trebuie analizate cu atenție în elaborarea de politici de reglementare și în planificarea măsurilor de control al fumatului", susțin cercetătorii, conduși de Shu-Hong Zhu, din cadrul universității din California, în studiu.

Rezultatele studiului coordonat de Shu-Hong Zhu arată că este mai probabil ca utilizatorii de țigarete electronice să aibă o tentativă de renunțare la fumat decât fumătorii de tutun (65% față de 40%) și chiar să reușească să se lase de fumat pentru cel puțin trei luni.

Rata generală a renunțării la fumat pentru 2014/15 a fost de 5,6%, în creștere față de 4,5% în 2010/11, și mai mare decât oricare dintre celelalte rate din studiile precedente.

Cercetătorii susțin că, deși creșterea cu 1,1 puncte procentuale în rândul celor care se lasă de fumat poate părea mică, ea înseamnă în realitate un număr de 350.000 de fumători americani care au renunțat la acest obicei nociv în 2014/15.

"Și alte intervenții care s-au desfășurat simultan, precum o campanie națională care a prezentat reclame foarte grăitoare privind consecințele grave asupra sănătății ale fumatului, au jucat cel mai probabil un rol în creșterea numărului celor care s-au lăsat de fumat", a spus Zhu.

"Dar această analiză reprezintă un argument puternic că utilizarea țigării electronice a jucat un rol important", a adăugat expertul citat.

Jamie Hartmann-Boyce, expertă din cadrul Universității Oxford și în rândul Cochrane Tobacco Addiction Group, care nu a fost implicată în cercetarea publicată în BMJ, susține că concluziile studiului sugerează că țigările electronice se pot dovedi un instrument util în reducerea numărului de fumători.

"Concluziile acestui studiu sunt promițătoare și în linie cu dovezile tot mai multe că țigările electronice cu nicotină i-ar putea ajuta pe oameni să se lase de fumat", a apreciat ea.

Alte stiri din Life style

Ultima oră