STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Singurătatea scurtează speranța de viață

27 Oct 2017 | scris de Istvan Deak
STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Singurătatea scurtează speranța de viață

Peste două-treimi dintre persoanele de peste 65 de ani din România locuiesc singure. Situația în Germania e și mai rea, unde 16 milioane de oameni locuiesc singuri.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceia care pierd aproprierea familiei și a prietenilor se află nu doar într-un pericol psihic, ci și fizic.

“Singurătatea este deja un risc măsurabil asupra sănătății. Oamenii singuri au un sistem imunitar mult mai slab decât oamenii cu multe contacte sociale”, susțin cercetătorii de la University College Londra.

“Singurătatea ne face mai nervoși, mai nemulțumiți și într-un final ne scurtează viața. Oamenii care trăiesc solitari au după doar șapte ani speranța de viață cu 26% mai mică”, mai scriu experții, citați de Focus.

“Singurătatea nu este doar periculoasă, ea este cu adevărat letală”, consideră cercetătorul în neurologie John Cacioppo de la Universitatea Chicago.

“Singurătatea are un efect direct și negativ asupra celulelor umane. Cele cancerigene se înmulțesc, în timp ce acelea care ar trebui să ne protejeze de bacterii și virusuri încep să dispară. Oamenii singuri au un sistem imunitar slab. Izolarea socială este echivalentul unor dureri psihice”, a adăugat Cacioppo.

Conform studiului prezentat de el, patru din cinci adolescenți (sub 18 ani) se simt singuri, la fel și 40% dintre persoanele de peste 65 de ani. Per total, 15 până la 30% din populație suferă de izolare cronică.

Astfel că jurnaliștii germani recomandă tuturor ca tocmai în această perioadă a sărbătorilor de iarnă să își viziteze rudele și să nu uite de persoanele care sunt singure. 

Alte stiri din Life style

Ultima oră