Alimentaţia necorespunzătoare provoacă milioane de decese

18 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Alimentaţia necorespunzătoare provoacă milioane de decese

Un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentația necorespunzătoare, conform unui studiu publicat vineri. Documentul relevă, totodată, scăderea ratei mortalității infantile și prelungirea speranței de viață și deplânge creșterea numărului de decese din cauza terorismului și a conflictelor, conform France Presse, citată TVR.

Alimentația necorespunzătoare, în special cea săracă în cereale integrale, fructe și legume, nuci, pește și cea prea sărată este asociată cu peste 10 milioane de decese (18,8%) în întreaga lume. Dintre toate formele de malnutriție, obiceiurile alimentare proaste reprezintă principalul risc de mortalitate, spun autorii. În plus, creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale, obezitatea și excesul de colesterol din sânge se numără printre primii zece factori de risc de deces la bărbații și femeile din întreaga lume.

"În pofida progreselor înregistrate, ne confruntăm cu o triadă de probleme — obezitatea, conflictele și bolile mintale, inclusiv dependența, care frânează multe națiuni și comunități", spune dr. Christopher Murray, directorul Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle (Statele Unite) . În 2016, au existat 1,1 miliarde de persoane cu boli mintale și dependență. Tulburările depresive majore se situează printre primele zece cauze ale bolii în aproape toate țările, cu patru excepții.

Din 2006, numărul de decese din cauza conflictelor și a terorismului a crescut considerabil, ajungând la 150.500 în 2016 (+ 143% din 2006), în mare parte ca urmare a conflictelor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Numărul de decese cauzate de hepatitele virale (A, E, B, C și D), inclusiv cancerele hepatice, cele mai severe forme de hepatită și ciroză (1,34 milioane în 2016 în întreaga lume), l-a depășit pe cel al deceselor cauzate de tuberculoză (1,2 milioane), HIV/SIDA (1 milion) sau malarie (719.000), potrivit Alianței Globale pentru Hepatită analizând studiul, în condițiile în care există medicamente pentru hepatita C, care pot vindeca infecția în majoritatea cazurilor în trei luni și un vaccin împotriva hepatitei B.

Alte stiri din Life style

Ultima oră