Obezitatea, responsabilă pentru 23.000 de cancere anual

23 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Obezitatea, responsabilă pentru 23.000 de cancere anual

În prezent, obezitatea este responsabilă pentru 23.000 de cazuri de cancer în fiecare an, spun cercetătorii. Drept urmare, obezitatea este pe cale să depășească fumatul ca principală cauză a cancerului, relatează metro.co.uk.

Institutul Cancer Research din Marea Britanie susţine că obezitatea este în mod special legata de cancerele mamare şi uterine. În cercetarea publicată săptămâna aceasta, institutul arată că obezitatea a provocat 17.000 de cazuri de cancer în 2010, cifră care a crescut la 23.000 în 2017.

Sir Harpal Kumar, director executiv al institutului, a declarat: "Urmând un stil de viaţă sănătos nu este o garanţie că nu veţi face cancer, dar poate creşte şansele în favoarea dvs. Guvernul ar putea să facă mult mai mult pentru a ajuta oamenii să facă o alegere sănătoasă, uşoară".

Peste 2.500 de cazuri de cancer pe săptămână ar putea fi evitate dacă oamenii renunţă la tutun, alcool, diete proaste și alte obiceiuri despre care se ştie că provoacă această boală. Numărul cazurilor de cancer provocate de fumat scade însă, pe măsură ce oamenii renunţă la acest obicei.

Cancer Research a mai constatat că 15,1% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de fumat, aproximativ  54 000 de cazuri în fiecare an.  Linda Bauld, specialistul în prevenirea cancerului din cadrul Cancer Research, a declarat pentru The Times: "Ca organizație de caritate avem responsabilitatea de prezenta dovezile privind factorii de risc ai acestei boli. Oamenii graşi sunt consideraţi din ce în ce mai mult ca fiind normali. Este o schimbare în normele culturale şi de acceptabilitate."

La începutul acestei luni, Cancer Research a fost acuzat de "fatshaming" - ruşinarea celor graşi- după ce a lansat o campanie publicitară menită să crească gradul de conştientizare a legăturii dintre cancer şi obezitate. Institutul şi-a apărat campania, împreună cu profesorul Linda Bauld, expert în prevenirea cancerului din Marea Britanie, spunând: "Numai 15% dintre oameni sunt conștienți de faptul că obezitatea este o cauză a cancerului. Cancer Research UK are datoria de face acest mesaj public".

Alte stiri din Life style

Ultima oră