Necazuri în paradis. Insula acuzată că a importat nisip ilegal

28 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Necazuri în paradis. Insula acuzată că a importat nisip ilegal

Proiectul prin care o plajă de pe Insulele Canare este acoperită cu 70.000 de tone de nisip auriu a intrat într-o dispută geopolitică, pe fondul afirmațiilor că transportul ar fi fost ilegal deoarece ar proveni din ultima colonie a Africii, teritoriul ocupat al Saharei Occidentale, relatează theguardian.ro.

Autoritățile spaniole au lansat o investigație. Grupul Anfi, dezvoltatorul proiectului, insistă însă că nu a făcut nimic rău. Experții pentru drepturile omului spun că, dacă nisipul provenea din statul ocupat, atunci ar fi încălcat atât rezoluțiile și hotărârile Consiliului de Securitate al ONU, cât și hotărârile Curții Internaționale de Justiție.

"Hotărârile ICJ au fost destul de clare: nu puteți exploata resursele naturale în teritoriile ocupate, cu excepția cazului în care încasările sunt în beneficiul populației locale", a declarat Prof. Stephen Zunes, expert în situația din Sahara Occidentală.

Comerțul cu Sahara Occidentală a fost extrem de controversat, fiind ocupată de Maroc timp de peste 40 de ani. În luna decembrie, cea mai înaltă instanță din Europa a declarat că comerțul cu produse agricole și pescărești originare din Sahara Occidentală este ilegal.

Viziunea lui Anfi pentru o "nouă grădină Eden" în valea Tauro din sudul Gran Canaria a început acum două decenii, marcând începutul sfârșitului pentru țărmul natural cu pietriș și malul oceanului.

Dar, deși aparent abundent, nisipul este, de fapt, o marfă care se află într-o cantitate mică, extrem de solicitată pentru utilizare în construcții, sticlă, electronică - și chiar recuperarea terenurilor în Asia.

Anfi nu a reușit să furnizeze nisip pentru plaja de 300 de metri de la Gran Canaria și a trebuit să caute mai departe. Întrebat de Gardian în mod repetat dacă ar fi provenit din Sahara Occidentală, purtătorul de cuvânt al lui Rubén Reja s-a referit ambiguu la "nisipul saharian", ceea ce înseamnă că ar putea veni din Maroc și insistând că aceasta este o "practică normală" pentru Insulele Canare.

"Nu am putut cumpăra pe aici din Insulele Canare", a spus Reja. "Nisipul a fost adus de Sahara de către o companie locală specializată în această afacere", a spus el, adăugând că compania a avut "toate permisiunile și a respectat toate cerințele legale".

Șeful Serviciului de protecție a mediului al Gărzii Civile spaniole, Seprona, din Las Palmas, Lt. Germán García, a declarat pentru Guardian că a interceptat o navă olandeză condusă de compania de transport maritim Eemswerken care livra nisip din Sahara Occidentală.

"Nisipul a fost adus ilegal, a fost evacuat fără niciun control", a afirmat García.

Alte stiri din Life style

Ultima oră