Google a pierdut procesul în dosarul "Dreptul de a fi uitat"

13 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Google a pierdut procesul în dosarul "Dreptul de a fi uitat"

Un om de afaceri care s-a luptat în instanţă pentru "dreptul de a fi uitat" a câștigat o acțiune împotriva Google la Înalta Curte din Marea Britanie, relatează BBC.

Afaceristul dorea ca rezultatele căutării despre o infracţiune pe care o comisese în trecut să fie ştearsă de pe motorul de căutare. Judecătorul Mark Warby a decis vineri în favoarea sa, dar a respins un caz separat deschis de un alt afacerist, care a comis o infracțiune mai gravă.

Omul de afaceri care a câștigat cazul a fost condamnat acum 10 ani pentru conspirație în interceptarea comunicărilor şi a petrecut șase luni în închisoare.

Celălalt om de afaceri, care a pierdut, a fost condamnat acum mai bine de 10 ani de conspirație pentru obţinerea de foloase necuvenite şi a petrecut patru ani în închisoare.

Ambii au cerut Google să elimine rezultatele căutării despre condamnările lor, inclusiv link-uri către articole de știri, declarând că acestea nu mai sunt relevante. Google a refuzat şi atunci au mers în instanță.

Acum, Google anunţă că va respecta hotărârile instanţei. "Lucrăm din greu pentru a respecta dreptul de a fi uitat, dar avem mare grijă să nu eliminăm rezultatele căutării care sunt în interesul publicului", afirmă compania într-o declarație. "Suntem încântați că Curtea a recunoscut eforturile noastre în acest domeniu și vom respecta hotărârile pe care le-au luat în acest caz", a adăugat aceasta.

"Precedent juridic"

Dreptul de a fi uitat este un precedent juridic stabilit de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în 2014, în urma unui proces intentat de spaniolul Mario Costeja Gonzalez, care a cerut companiei Google să elimine informațiile despre istoricul său financiar.

Google declară că a eliminat 800 000 de pagini din rezultatele căutărilor sale, după așa-numitele cerereri la "dreptul de a fi uitat". Cu toate acestea, motoarele de căutare pot refuza să elimine pagini dacă consideră că acestea trebuie să rămână de interes public.

Explicând deciziile luate vineri, judecătorul a spus că unul dintre bărbați a continuat să "inducă în eroare publicul", iar celălalt "a manifestat remușcări".

Grupul pentru drepturile omului, care promovează libertatea pe internet, a declarat că hotărârile au stabilit un "precedent legal".

"Dreptul de a fi uitat este menit să se aplice informațiilor care nu mai sunt relevante, dar care afectează în mod disproporționat o persoană", a declarat Jim Killock, director executiv.

"Curtea va trebui să echilibreze dreptul publicului de a avea acces la istoric, impactul precis asupra persoanei și interesul public", a mai spus el.

Alte stiri din Life style

Ultima oră