De ce este important să înțelegem narcisismul și relațiile abuzive. Pași pentru a părăsi o astfel de relație

26 Noi 2021 | scris de Andreea Vasilescu
De ce este important să înțelegem narcisismul și relațiile abuzive. Pași pentru a părăsi o astfel de relație

Termenul de narcisist este aruncat ori de câte ori vorbim despre o persoană vanitoasă, care pare că se iubește un pic prea mult. Acesta face trimitere si la personajul din mitologia greacă, Narcis, care s-a îndrăgostit de propria-i reflexie. Din punct de vedere clinic, însă, o persoană narcisică este cea care îndepinește criteriile de diagnostic ale tulburării de personalitate narcisice. Aceasta nu se iubește însă pe sine. O persoană narcisică se va folosi de mecanisme maladaptative, adesea ajungând să rănească și chiar să abuzeze alte persoane. Astfel apare un fenomen strâns asociat cu narcisismul, respectiv abuz narcisic – narcisstic abuse în engleză, potrivit clinica-hope.ro.

Abuzul narcisic, ca termen, a fost folosit inițial pentru a caracteriza abuzul emoțional exercitat de către părinți asupra copiilor. În timp, acest termen a ajuns să se refere însă cu precădere la relațiile abuzive emoțional dintre adulți. Ele au anumite caracteristici și urmează un ciclu comportamental predefinit.

Persoanele narcisiste nu se iubesc, mai mult, sunt motivate de sentimentul de rușine.

Trăiesc cu o imagine idealizată a lor înșiși și se conving singuri că merită admirați pentru că pot reprezenta o astfel de persoană. Dar în interior, simt diferența dintre imaginea pe care o proiectează și sinele autentic, plin de rușine că nu poate fi la nivelul la care și-au setat idealul, potrivit psychologies.ro.

Iar pentru a supraviețui în acest conflict, folosesc o serie de mecanisme de apărare distructive care le strică relațiile și rănesc persoanele apropiate.

Multe dintre mecanismele lor de coping, prin care fac față situațiilor cu care se confruntă, sunt abuzive. Totodată, să nu uităm că există și persoane abuzive fără să fie neapărat narcisiste.

Este important de menționat că nu toți abuzatorii sunt narcisici. O persoană poate avea tendințe narcisice, fără să îndeplinească criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate narcisică. Abuzul narcisic este cel mai comun în relațiile romantice. Poate apărea în cadrul relațiilor de orice natură:

  • prietenie;

  • relații profesionale;

  • familiale.

Pana acum, nu există date concludente cu privire la sexul abuzatorilor și victimelor abuzului narcisic. Cu toate acestea, experiența empirică sugerează că abuzatorii sunt cel mai adesea bărbați. Victimele abuzatorilor sunt de obicei femei.

În prima faza, o persoană narcisică va încerca să-i câștige încrederea partenerului sau. Abuzul narcisic se va manifesta astfel, printr-o serie de acțiuni care favorizează formarea unei legături puternice în cuplu.

Adesea, în acest stadiu, abuzatorul se va prezenta ca fiind o victimă. Poate inventa o poveste despre o fostă iubită și cum aceasta a fost abuzivă. De asemenea, în această fază, abuzatorul nu-și dezvăluie sinele autentic. Prezinta o imagine falsă a propriei persoane, cât mai favorabilă și atrăgătoare pentru victimă.

Devalorizare

Odată ce bazele relației au fost puse, iar victima a prins încredere în agresor, acesta va încerca treptat să-i distrugă încrederea de sine. În plus, va face că victima să se îndoiască de propria identitate, doar pentru a avea control total asupra să.

Cum ar putea face toate acestea?

Principala tactică pentru a obține acest efect este de a o critica neîncetat. Făcând victima să se îndoiască de propriile aptitudini, cunoștințe, emoții, idei sau gânduri. Adesea, această critică izvorăște și din invidia abuzatorului narcisic față de calitățile victimei.  Amenințarea pe care o percepe din partea unei persoane competente, de succes. Astfel, singura soluție pe care acesta o vede este de a o doborî de pe piedestalul pe care a pus-o.

O altă strategie folosită în această fază este de a ignora complet victima. Prin refuzul de a-i răspunde la mesaje/apeluri, acesta își manifestă puterea și controlul în relație. Fiind cel care decide când și în ce condiții va exista comunicare, în timp ce victima se întreabă cu ce a greșit.

Sfârșitul relației

Cu cât relația avansează, cu atât abuzul are tendința de a deveni mai brutal. În acest caz, strategiile folosite de abuzator sunt din ce în ce mai crude. Acum este momentul în care abuzatorul se va folosi de gaslighting, respectiv negarea realității victimiei și impunerea propriei versiuni (mincinoase) a evenimentelor. Această tactică face victima să se îndoiască de propriile emoții, gânduri și să creadă că-și pierde mințile.

Tendintele abuzatorului narcisic:

  • va nega orice comportament abuziv din trecut;

  • va nega realitatea;

  • isi va impune propria versiune (mincionasa) a evenimentelor;

  • nu-si va asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni;

  • va muta responsabilitatea pe umerii victimei.

Adesea, când relația se apropie de final, abuzatorul va începe în paralel o altă relație, mințind ambele partenere. De cele mai multe ori, victima este părăsită fără nicio explicație sau avertisment, prin simplul refuz al comunicării. De asemenea, este posibil ca abuzatorul să ducă campanii de defăimare împotriva victimei, pentru ca aceasta să nu-i afecteze reputația. Abuzatorul va face acuzații complet nefondate la adresa victimei. (de exemplu, că este instabilă psihic, violentă și impulsivă, manipulativă). Dacă aceasta reacționează furios la acuzațiile absurde, el va folosi ieșirea sa pentru a confirma acuzațiile, folosindu-se adesea de martori care sunt de partea lui.

Victimele abuzului emoțional ajung de cele mai multe ori să internalizeze vocea abuzatorului. Ajung să considere scenariile alternative ale acestuia cu privire la realitate, adevăruri de neclintit.

Aceasta este însă doar o distorsiune cognitivă rezultată din luni sau chiar ani de abuz, și este important să fie tratată ca atare. În plus, trebuie subliniat faptul că abuzatorii narcisici își aleg cu atenție victimele și acestea sunt de obicei persoane cu extrem de multe calități, scrie sursa citată.

Abuzul narcisic – Obsesiile narcisicilor:

  • Statutul social;

  • Statutul financiar;

  • Succes;

  • Reusite recunoscute de ceialiti.

Aceștia își aleg partenere „trofeu”, pentru a-și îmbunătăți propria stimă de sine prin asociere. Sau prin faptul că dacă au reușit să aibă o relație cu o persoană atât de specială, atunci ei la rândul lor sunt speciali. De asemenea, abuzatorii narcisici aleg de obicei persoane extrem de empatice.

Apeleaza la sprijin din exterior

Dacă nu poți încheia relația abuzivă, te poți concentra pe cultivarea de relații sănătoase cu alte persoane. Poți să contactezi prieteni de care te-ai îndepărtat din cauza abuzatorului sau să creezi relații noi. Poți chiar să mergi la grupuri de suport pentru persoane aflate în situații similare. De asemenea, poate fi extrem de util să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut pentru a naviga procesul de vindecare și recuperare după această experiență traumatizantă.

Consideră tăierea contactului cu abuzatorul

Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc nici după ce ai implementat acești pași, atunci poate că este timpul să iei în considerare despărțirea de abuzator. Dacă ți-ai construit un sistem de sprijin, cu prieteni, familie, atunci poți apela la ei pentru a te ajuta să ieși din relație în siguranță. Ia în considerare faptul că persoanele narcisice nu reacționează bine la schimbări sau la abandon. Așa că ai grijă să nu fii singură cu abuzatorul când îi comunici decizia ta. După ce ai plecat, asigură-te că blochezi toate formele de comunicare.

Părăsirea unei relații narcisiste este probabil să fie unul dintre cele mai grele lucruri pe care le vei face vreodată, scrie bcrclubantreprenori.ro. Narcisiștii depind de aprovizionarea lor – oamenii pe care îi storc emoțional, financiar și psihologic. Au nevoie de cineva care să abuzeze și să manipuleze pentru a-și îndeplini nevoile și pentru a-și dovedi constant că sunt mai buni, mai puternici și mai deștepți decât toți ceilalți.

Dacă ești într-o astfel de relație ai nevoie de ajutor și este important să îl cauți în exterior pentru că te va ajuta să înțelegi ce se petrece și să îți reconstruiești stima de sine și încrederea. Totodată, va trebui să reînveți să comunici eficient și să stabilești limite.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră