5 tipuri de vise pe care le avem cu toții și mesajele lor secrete

07 Mar 2024
5 tipuri de vise pe care le avem cu toții și mesajele lor secrete

De la Freud încoace toată lumea știe că visele noastre ne spun povești, ne dezvăluie pe noi înșine, de multe ori fără să știm. Dar ele ne pot să ne sfătuiască și să devină adevărați aliați, scrie LeFigaro

Ce spun anumite vise despre noi? Aceasta este întrebarea la care a căutat să răspundă psihoterapeutul american Sean Grover. După câțiva ani de studiu și cercetare asupra viselor pacienților săi, psihologul a creat cinci categorii de scenarii, izolând mesajele prețioase conținute pentru fiecare. El oferă detaliile într-un articol publicat pe site-ul Psychology Today pe 23 februarie . „Chiar și cele mai neplăcute vise constituie material din care putem extrage avertismente și sfaturi”, spuneIsabelle Simon, psiholog și psihoterapeut. Pentru a le primi și înțelege, este necesar să ne privim visele ca un simplu spectator pentru a neutraliza încărcătura emoțională. Specialistul analizează conținutul acestora și oferă chei pentru utilizarea lor.

Ai stări de anxietate

Tipul de vise: urmăriri, vânătoare, curse, căderi...

Ce înseamnă: „Trăiești sub stres, indiferent dacă îți dai seama sau nu”, spune Isabelle Simon. Anxietatea face parte din viața ta nu joacă doar un rol secundar. Este masivă, grea și omniprezentă. La fel ca praful fin, acopera toate aspectele existenței tale.

Sfatul: Primul lucru de făcut este să devii conștient de starea ta de anxietate, potrivit psihologului. Manifestările sunt multiple: presiune internă, nervozitate, apatie, tensiuni musculare, anticipări și proiecții pesimiste, consum de tutun, alcool, mâncare, cheltuieli pentru a se calma... Atunci întreabă-te: anxietate ciclică? Cronică? instalată? În funcție de răspuns, va apărea tratamentul adecvat: efectuarea unei schimbări pentru a ieși din situația sau relația care provoacă anxietate și/sau o consultație.

Cauți recunoaștere

Tipul de vis: victorii, premii, felicitări, covor roșu, încoronare, urale...

Ce înseamnă: Nu, nu ești un megaloman, ești într-o situație de frustrare, permanentă sau de moment. „Eforturile tale, munca ta, succesele tale, persoana ta, nu par să fie apreciate la adevărata lor valoare. Și asta te face să suferi”, explică Isabelle Simon. Visul compensează această lipsă, răspunde nevoii tale. Dar indică și faptul că aștepți de la alții recunoașterea care îți lipsește.

Sfatul: „Începe prin a-ți oferi ceea ce aștepți de la ceilalți: bunătate, valoare, respect, complimente și felicitări!” Și dacă nimic din toate acestea nu este exprimat vreodată de cei din jur, nu ar trebui să ezitați să vă exprimați uimirea, durerea, sentimentul de nedreptate.

Începeți prin a vă oferi ceea ce așteptați de la ceilalți: bunătate, valoare, respect, complimente și felicitări

Culpabilizezi

Tipul de vise: greșeli, critici, reproșuri, acuzații, arestare, proces...

Ce înseamnă: Ești năpădit de vinovăție. Vă învinovățiți, conștient sau nu, pentru comportament, cuvinte, alegeri, decizii, pe care le acceptați cu greu. Fie pentru că în mod obiectiv ai „depășit limita”, fie pentru că vinovăția este, pentru tine, un sentiment care nu doarme niciodată .

Sfatul: Remediați-vă greșelile, recunoașteți-vă greșelile, dacă este necesar. Altfel, renunța la obiceiul de a te mai explica, de a te justifica, de a te scuza, de cere de a fi validat, de fiecare dată când iei o poziție sau o decizie care simți că este bună pentru tine la toate nivelurile. „Numai autoafirmarea corectă poate rupe spirala infernală a vinovăției.”

Ai nevoie de tandrețe

Tipul de vise: îmbrățișări, materiale suple și moi, peisaje armonioase…

Ce înseamnă: Trebuie să fii înfășurat, îmbrățișat. Poate că te-ai protejat de mult de ceilalți sau de emoțiile tale , dar astăzi simți o nevoie puternică de tandrețe, armonie și confort material, fizic și emoțional.

Sfatul: „Fără îndoială că este timpul să scapi de armură, să taci judecătorul rigid din tine sau să-ți spargi singurătatea”, subliniază Isabelle Simon. Începând prin a-ți exprima treptat emoțiile și sentimentele. Tratându-te cu blândețe și bunătate, în cele mai banale acte ale vieții de zi cu zi. În cele din urmă, atingerea altora în aceeași stare de spirit promovează întâlniri bune și relații autentice și calde.

Trebuie să găsești o soluție

Tipul de vise: dileme morale, puzzle-uri materiale, enigme insolubile, dosare de dezlegat și returnat cât mai repede posibil...

Ce înseamnă: Te confrunți cu o problemă pe care nu o poți rezolva deoarece implică: renunțări dificile sau un sacrificiu; "pagube colaterale"; o provocare despre care credem (pe bună dreptate sau greșit) este de nedepășit. Această problemă, oricare ar fi ea, te deranjează, te obsedează, chiar dacă te prefaci contrariul.

Este, fără îndoială, timpul să scapi de armură, să taci judecătorul rigid din tine sau să-ți rupi singurătatea

ISABELLE SIMON, PSIHOLOG ȘI PSIHOTERAPEUT

Sfatul: Pentru a merge înainte, pentru a-ți elibera mintea, pentru a-ți recâștiga energia, trebuie să te decizi”, spune psihologul. Aceasta înseamnă a face față și a face un inventar obiectiv al situației”, și a echilibra într-o manieră argumentată: inima și rațiunea. O terță parte de încredere este întotdeauna valoroasă în acest tip de situație.

Alte stiri din Life style

Ultima oră