Ce mâncăm, mult mai important decât medicamentele. Legătura dintre alimentaţie şi depresie

13 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Ce mâncăm, mult mai important decât medicamentele. Legătura dintre alimentaţie şi depresie

Opțiunile de tratament  pentru depresie includ medicamente, terapie și auto-îngrijire. Auto-îngrijirea include lucruri cum ar fi somnul, activitatea fizică și dieta, care, câteodată, este la fel sau mai importantă decât medicamentele și terapia, relatează health.harvard.edu.

Există dovezi copleșitoare care susțin beneficiile unei alimentații și ale unui stil de viață sănătos pentru tot: prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a demenței și a tulburărilor de sănătate mintală, inclusiv a depresiei. Dieta este o componentă atât de importantă a sănătății mintale, inspirând un întreg domeniu al medicinei denumit psihiatrie nutrițională.

Ceea ce mâncăm contează pentru fiecare aspect al sănătății noastre, dar mai ales a sănătății mintale. Câteva analize recente realizate de cercetători pe mai multe studii susțin că există o legătură între ceea ce mâncăm și riscul de depresie, în special. 

"Un model alimentar caracterizat printr-un aport ridicat de fructe, legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și antioxidanți și un aport scăzut de alimente de origine animală este aparent asociat cu un risc scăzut de depresie.

Un model alimentar caracterizat printr-un consum ridicat de carne roșie și / sau prelucrată, boabe rafinate, dulciuri, produse lactate şi sosuri cu un conținut ridicat de grăsimi, unt, cartofi  și un aport scăzut de fructe și legume este asociat cu un risc crescut de depresie“, este concluzia uneia dintre analize.

Care vine prima? Dieta săracă sau depresia?

S-ar putea argumenta că, atunci când suntem deprimați, suntem predispuşi să mâncăm alimente nesănătoase. Ceea ce este adevărat, așa că ar trebui să ne întrebăm care a venit prima: dieta sau depresia? Din fericire, cercetătorii au abordat această problemă

O altă analiză amplă s-a axat numai pe studiile prospective, adică, au analizat dieta inițială și apoi au calculat riscul ca voluntarii de studiu să dezvolte depresie. Cercetătorii au descoperit că o dietă sănătoasă (dieta mediteraneană, de exemplu) a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta simptome depresive. Deci, ce ar fi de făcut? Există mai multe opțiuni sănătoase care pot fi folosite ca ghid. Un este dieta mediteraneeană. 

În esență, mâncați fructe și legume, cereale integrale (ideal ar fi neprelucrate), semințe și nuci, proteine ​​slabe cum ar fi pește și iaurt. Evitați alimentele cu zaharuri sau făină adăugate (cum ar fi pâinea, produsele de panificație, cerealele și pastele făinoase) și reduceți la minimum grăsimile animale, carnea prelucrată și untul. Ocazional, consumul acestor alimente "rele" este indicat, dar totul cu moderaţie. Și, pentru cei care încearcă să slăbească, nu ar trebui să vă meargă rău consumând fructe și legume cât mai colorate. Nimeni nu se îngraşă consumând boabe sau broccoli. Calitatea primează asupra cantității. Iar când vine vorba despre ceea ce mâncăm, calitatea, într-adevăr, contează.

Alte stiri din Life style

Ultima oră